Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Barnlösa saknar viktigt protein

Försök med möss visar att avsaknaden av ett visst protein kan reducera chansen att bli gravid. Upptäckten kan betyda bättre behandlingar för ofrivilligt barnlösa kvinnor.

Upp emot tio procent av kvinnor i fertil ålder lider av endometrios.

Det är ett tillstånd som får vävnad från kanten av livmodern att sprida sig till andra ställen i kroppen, exempelvis äggstockarna, bäckenet och tarmarna, och det kan både vara smärtsamt och minska chanserna att bli gravid.

Nu har forskare vid University of California i USA kommit på vad det beror på.

I musförsök har de upptäckt att tillståndet har samband med brist på ett visst protein som kallas HDAC3. Proteinet kan vara avgörande för om ett befruktat ägg fäster sig i livmodern och kan utvecklas till ett foster.

Brist på HDAC3 hindrar ett befruktat ägg från att fästa sig på livmoderväggen.

© T.H. KIM ET AL./SCIENCE TRANSLATIONAL MEDICINE 2019

Hos möss som hade rikligt med proteinet satte ägget sig lätt fast i livmodern, men hos möss som saknade det fortsatte ägget bara genom livmodern utan att få kontakt med livmoderväggen så att det kunde fastna.

Dessa möss kunde därför inte bli dräktiga.

Ny viden kan føre til kur

Forskarna menar att proteinet reglerar aktiviteten i en rad gener som avgör livmoderns förmåga att ta emot ett befruktat ägg.

Bland annat undertrycker proteinet gener som står för bildningen av kollagen, vilket bildar de fibrer som senor, hud och ben är uppbyggda av.

Kvinnor som saknar HDAC3 bildar därför för mycket kollagen i livmodern så att den hindras från att genomföra de förändringar som normalt framkallas av graviditeten.

Den nya kunskapen kan ligga till grund för nya behandlingar av ofrivillig barnlöshet och kanske en behandling av endometrios.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj