Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bakterie kan rädda ­miljontals liv

En hittills okänd jordbakterie som har upptäckts på Nordirland kan bli forskarnas nya vapen mot fyra av de värsta varianterna av multiresistenta bakterier.

Shutterstock

Multiresistenta bakterier är en av världens största hälsohot och beräkningar visar att de enbart i Europa kommer att kosta 1,3 miljoner människor livet fram till år 2050.

Nu får forskarna hjälp från oväntat håll i kampen mot de farliga mikroorganismerna. En internationell forskargrupp har hittat en okänd bakterietyp i jorden på Nordirland. Den nya bakterien kan bekämpa multiresistenta bakterier.

Användes som medicin i förr i tiden

Forskarna inspirerades av lokala skrifter och traditioner som beskriver hur forntida keltiska präster behandlade olika sjukdomar genom att trycka jord inpackad i bomull mot det sjuka stället – oavsett om det rörde sig om tandvärk eller infektioner.

Forskarna undersökte flera jordtyper från området, både sur mossjord och basisk jord från gräsytor – och man hittade bakterien i den basiska jorden. I laboratoriet utsatte de den för en rad olika andra bakterier och det visade sig att den kunde stoppa tillväxten av flera multiresistenta arter.

© G Quinn/Swansea University

Det framkom också att den var effektiv mot fyra av de sex bakterier som toppar listan över farliga multiresistenta bakterier. En av dem är MRSA, som är ett stort problem på sjukhus och vårdhem eftersom den är livshotande för personer som redan är försvagade eller har nedsatt immunförsvar.

Forskarna vet ännu inte hur den nyupptäckta bakterien dödar de farliga bakterierna, men när de hittar de nya ämnen som klarar detta trick blir det möjligt att få fram livsviktig ny antibiotika.

Läs också:

Medicin

Framtidens stressvaccin kan finnas i jorden

2 minuter
coronavirus
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

73 minuter
Sjukdomar

Människoloppor förde pesten till Europa

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj