Avföring i pillerform kan motverka fetma

Faeces-piller med frystorkad avföring från friska donatorer kan hjälpa överviktiga att gå ned i vikt. I mars ska pillren testas på människor.

Afføring i pilleform mod fedme

Man tar färsk avföring från en frisk person, blandar det med ett material som skyddar bakterierna och sorterar sedan bort diverse osmälta kostfibrer och annan onödig materia. De värdefulla bakterierna blir kvar. Resultatet frystorkas och stoppas i piller.

Och då får man – kanske – framtidens mirakelkur: Bajspiller.

I USA ska en grupp överviktiga försökspersoner från och med mars och tre månader framåt inta faeces-piller repektive placebo.

Lovande resultat med möss

Försöket utförs av forskare på Massachusetts General Hospital och är det första officiella, kliniska försök med människor som undersöker om tarmfloran från normalviktiga kan hjälpa överviktiga att gå ned i vikt.

Tidigare har försök med möss visat att avföring från överviktiga får normalviktiga möss att gå upp i vikt, medan avföring från normalviktiga ser ut att hjälpa överviktiga med en viktminskning – trots att alla möss fick samma kost.

Positiv effekt på skleros och Parkinsons

Överföring av tarmflora från en frisk donator till en sjuk patient har på senare tid använts till människor med diarré.

Metoden har först och främst blivit erkänd som ett effektivt vapen mot den livshotande infektionen Clostridium difficile, som härjar i sjukhussalarna och som är näst intill omöjlig att bli av med för svaga patienter.

Men faeces-transplantation har också visat sig ha potential att motverka flera andra åkommor, bland annat så olika tillstånd som Parkinsons, skleros, diabetes, övervikt och till och med ångest och depression.

Piller föredras

Behandlingen heter officiellt fekal transplantation (FMT), och har hittills främst utförts genom att mixad avföring införs direkt i anus. De flesta vill av förståeliga skäl nog hellre äta ett piller, och därför undersöks den här behandlingsmetoden just nu på flera platser i världen.