I graviditetens tredje vecka läggs grunden till människokroppen långt inne i livmodern. Vid den tidpunkten är fostret fortfarande bara en rund cellklump. I klumpens inre börjar cellerna dela upp sig i lager, som senare utvecklas till ryggkotor, bål och hjärta.
Det är det viktigaste ögonblicket i fosterutvecklingen – och det mest okända. Nu har emellertid forskare skapat artificiella foster som gör det möjligt att studera den avgörande period under vilken kroppens grundstenar läggs.
Metoden gör det möjligt för forskarna att i laboratoriemiljö efterlikna fostrets utveckling under graviditetens första tjugoen dagar.MMetoden gör det möjligt för forskarna att efterlikna fosterutvecklingen under graviditetens första tjugoen dagar i laboratoriemiljö.
Denna bedrift skapar förutsättningar för ett botemedel mot barnlöshet och medfödda sjukdomar, men väcker samtidigt svåra frågor om när livet egentligen börjar.
Livets viktigaste fas är okänd
I samma stund som en spermie befruktar ett ägg inleds celldelningsprocessen, som under loppet av nio månader skapar ett människobarn.
Cirka sju dagar in i graviditeten kapslar det mikroskopiska förstadiet till ett foster in sig i slemhinnan på kvinnans livmodervägg, där cellklumpen ligger dold tills omkring graviditetens tjugoåttonde dag.
Redan efter sexton–sjutton dagar inleds en helt avgörande process, den så kallade gastrulationen. Då övergår fostret enkelt uttryckt från att vara en mikroskopisk, oorganiserad klump till en individuell organism.
Redan år 1983 kallade den sydafrikanske biologen Lewis Wolpert gastrulationen ”den viktigaste tiden i livet”. Då sorterar fostret om sina celler och börjar fördela dem i tre så kallade groddblad, som nio månader senare har blivit nerver, muskler och organ. Under gastrulationen uppstår även en rad fosterdefekter som leder till antingen spontan abort eller medfödda sjukdomar.
Fostrets utveckling i livmoderväggen är omöjlig att studera. Sedan uppfinningen av provrörsbefruktning på 1970-talet har det nämligen bara varit lagligt att hålla foster vid liv utanför kroppen i upp till fjorton dagar, det vill säga innan gastrulationen börjar. Därför beskrivs perioden från dag fjorton till dag tjugoåtta som den mänskliga utvecklingens svarta låda.
Läkarnas få kunskaper om denna process kommer från samlingar av sällsynta vävnadsprover, exempelvis Carnegie Collection of Embryology, som innehåller foster från varje dag av den mänskliga fosterutvecklingen.
I laboratoriet har forskarna fått nöja sig med att studera gastrulationen i försök med apor, möss och zebrafiskar – tills nu.
Artificiellt foster öppnar svarta lådan
Efter flera år av djurförsök har biologer vid University of Cambridge i England för första gången tagit fram artificiella foster som efterliknar centrala delar av människans första utvecklingssteg ända fram till graviditetsdag tjugoett.
Dessa foster, så kallade gastruloider, är uppbyggda av stamceller från befruktade ägg som blivit över vid fertilitetsbehandlingar. Fosterstamcellerna är pluripotenta, vilket innebär att de kan utvecklas till i princip samtliga cirka tvåhundra celltyper i den vuxna människokroppen.
Cellerna placeras i små petriskålar fyllda med en väl avvägd blandning av närings- och tillväxtämnen samt signalsubstanser, som lurar stamcellerna att tro att de utgör ett foster i livmodern.