Virala kollen: Andas jag bättre med munnen igentejpad?

På TikTok florerar flera videor med taggen #mouthtape, som uppmanar användare att stänga munnen med tejp före läggdags, så att de andas bättre genom näsan under sömnen. Men är det en bra idé?

© Youtube

Även om man ska vara mycket försiktig med att ta efter alla "lifehacks" på sociala medier, så är de som uppmanar oss att tejpa till munnen inte helt ute och cyklar.

När vi andas genom näsan fångar näshåren bland annat upp damm, pollen, bakterier och virus i luften, så att de inte tränger ned i lungorna. Dessutom är nasal inandning kopplad till bättre syreupptagning och lägre blodtryck.

Andning genom munnen torkar lätt ut tungan och resten av munhålan, vilket bland ökar risken för dålig andedräkt, tandköttsinflammation, allergi, försvagad lungfunktion och astma.

Stäng munnen innan du lägger dig

Medan vi sover resulterar ett öppet gap inte bara i snarkande, utan kan också leda till sömnapné, då andningen upphör i korta perioder. Åkomman försämrar sömnkvaliteten och risken för stroke och hjärtinfakt.

För att förhindra att du andas genom munnen kan du tejpa igen den innan du går och lägger dig. Det kan kanske känna lite oroligt, för vad händer om näsan blir tilltäppt under natten, så att du inte får tillräckligt med luft?

Näsan är byggd för andning

Med stängd mun sker andningen genom näsan, vilket gynnar hälsan på flera sätt.

© Claus Lunau

Skyddar lungorna

Näsan är utrustad med näshår och små strukturer kallade cilia, som filtrerar bort majoriteten av allt pollen, damm och virus i luften och förhindrar att det kommer ned i lungorna.

© Claus Lunau

Tempererar inandningsluften

När luft dras in genom näsan blir den uppvärmd och återfuktad. Det gör luften lättare att arbeta med för lungorna och reducerar risken för skador i ömtålig lungvävnad.

© Claus Lunau

Ger bättre blodcirkulation

Andning genom näsan utsöndrar kväveoxid (NO), som utvidgar näsans luftvägar och blodkärl. Det förbättrar passagen, så att syre tas upp lättare och transporteras runt i kroppen.

Forskning visar att näsan anpassar sig när vi använder den. Nasal andning ökar bildandet av en gas kallad kväveoxid som utvidgar näsans luftvägar. Dessutom reduceras inflammation och slembildning i näsan, vilket är med att skapa lättare passage.

Du rekommenderas dock att testa muntejpen under dagen, så att du vänjer dig vid den innan du använder det på natten. Dessutom ska du undvika att tejpa igen munnen om du lider av allergi, är förkyld eller exempelvis har ont i magen och riskerar att behöva kräkas.