Shutterstock

Vilken rörelse är kroppens snabbaste?

Finns det någon rörelse i människokroppen som är snabbare än en blinkning?

När vi knäpper med fingrarna utför långfingret människokroppens snabbaste rörelse.

Forskare från Georgia Institute of Technology, USA, har mätt långfingrets acceleration och kommit fram till att en knäppning med fingrarna är drygt 20 gånger så snabbt som en blinkning.

Chockvågor skapar ljudet

En knäppning sker i tre faser.

Först trycks långfingret mot tummen och bygger upp kraften. När spänningen ökar roterar långfingret 53,5 grader runt sin egen axel. Testa att förbereda dig för en knäppning och lägg märke till hur långfingrets två yttre leder är vridna.

När tillräckligt med kraft har samlats börjar nästa fas, då tummen långsamt skjuts åt sidan medan långfingret glider förbi.

7 millisekunder – så snabbt roterar långfingret tillbaka till startpositionen när du knäpper.

Rörelsen utlöser den ackumulerade kraften, vilket resulterar i en våldsam acceleration i långfingret, som roterar tillbaka till sitt utgångsläge på bara sju millisekunder.

Långfingrets rörelse fortsätter tills det knackar mot handflatan. Kollisionen bildar svaga stötvågor som leder till det karakteristiska klickljudet.

Mänskliga fingrar är perfekta för knäppningar

Forskarnas experiment visade också att friktionen mellan fingrarna och fingrarnas förmåga att trycka ihop sig, så kallad kompressibilitet, har stor betydelse för fingerknäppningens kvalitet.

Mänskliga fingrar är varken för hårda eller för mjuka. De kan tryckas ihop till viss del, men inte för mycket och är därmed perfekta för att få fram knäppningar.