Shutterstock
vit_hud_fördel

Vad är syftet med ljus hud?

Jag förstår att en mörk hudfärg skyddar mot solens strålar i varma områden, men vad är egentligen syftet med skandinavernas typiskt ljusa hudfärg?

Olika hudfärger är resultatet av anpassning till olika klimat. När de första människorna utvecklats i Afrika för 3-4 miljoner år sedan, lämnade de regnskogen och rörde sig ut på savannen.

Här blev det praktiskt med en slät hud och fler svettkörtlar, som kunde hålla kroppen sval. Samtidigt skulle huden vara tämligen mörk för att skydda mot de ultravioletta strålarna från solen.

I stora doser kan UV-strålar vara farliga, bland annat för att de kan framkalla cancer, men särskilt för att de bryter ned viktiga B- vitaminer i kroppen.

UV-strålar är dock nyttiga, om de fås i lagom doser, då de bildar D-vitamin i huden. Vitaminet är nödvändigt för upptaget av kalk till skelettet.

Då våra förfäder spred sig norrut, utvecklade de därför ljus hud för att anpassa sig till områden, där solen inte skiner så mycket. Brist på solljus är en av de viktigaste orsakerna till engelska sjukan, som visar sig i deformerade skelett.

Namnet engelska sjukan stammar från industrialismens barndom. Då var luften i engelska städer så förorenad att ljuset knappt kunde tränga igenom, och många drabbades därför av sjukdomen.

Nyligen gjordes en undersökning av hudfärgernas fördelning på jordens breddgrader. Man jämförde ”infödda” från 50 länder, och teorin visade sig hålla. Det fanns ett tydligt samband mellan lite ultraviolett strålning och ljus hudfärg och mellan massor av solsken och mörk hudfärg