Vi vill helst kyssas från höger

Vi människor är förprogrammerade att ta sats från höger när vi närmar oss varandra i en romantisk kyss.

Tre av fyra personer föredrar att vrida huvudet åt höger när de går in för en romantisk kyss.

© By Lt. Victor Jorgensen (US archives), Wikimedia Commons

Ända från fostertillvaron har människan en förkärlek för höger. Foster vrider oftare sitt huvud åt höger inne i magen, spädbarn har oftare ansiktet mot höger, och nu visar det sig att vi även helst kysser vår partner från höger.

Om vi är biologiskt disponerade att närma oss andras läppar från höger eller om det huvudsakligen är inlärt är fortfarande oklart.

Kysser barn från vänster

Kanadensiska forskare har visat att vi föredrar att kyssas från olika håll, beroende på vem det är vi kysser. Om det är en romantisk kyss föredrar vi höger sida. När vi kysser våra barn gör vi det helst från vänster.

Enligt forskarna beror det sannolikt på att föräldrar instinktivt håller spädbarn på vänster arm, så att de är nära hjärtljudet. Därför vänjer dig föräldrar vid att kyssa sina barn från vänster.

Kultur eller natur

Andra studier tyder på att kyssvanor inte bara är medfödda, utan kan påverkas. Folkslag som läser och skriver från vänster till höger kysser från höger. Men i Mellanöstern, där man skriver åt motsatt håll finns en tendens att paren i stället närmar sig från vänster sida.

En ny studiehar försökt utesluta den kulturella påverkan när 48 par från Bangladesh hamnade under luppen. I Bangladesh kysser man inte varandra offentligt och kysscener klipps bort från filmer, så befolkningens möjlighet att studera kyssteknik är begränsad.

Ändå kysstes 75 procent av paren från höger sida, precis som i västerländska kulturer.