Varför tycker vi så mycket om alkohol?

Människan har druckit alkohol sedan tidernas begynnelse. Men varför är vi så lockade av de berusande dryckerna?

Människan har druckit alkohol sedan tidernas begynnelse. Men varför är vi så lockade av de berusande dryckerna?

Shutterstock

Vår förkärlek för alkohol beror enligt biologen Robert Dudley på teorin om "den fulla apan", som han lade fram i en bok 2014.

Människans tidiga förfäder åt mogna regnskogsfrukter i stora mängder. Mogna frukter innehåller stora mängder socker, som gästceller börjar fermentera och omvandla till alkohol.

Enligt Dudley attraheras vi av alkohol just därför att våra förfäder lärde sig att förknippa doften med mogna, söta och näringsrika frukter.

Teorin fick ett blandat mottagande i forskarvärlden, men har nu fått stöd i en studie från 2022.

Apor föredrar frukter med alkohol

Forskare observerade fruktätande spindelapor i Panama och upptäckte att de föredrar frukter med 1-2 procent alkohol. Apornas urin innehåller också nedbrytningsprodukter från omvandlingen av alkohol, vilket är ett tecken på att aporna utnyttjar alkoholens kalorier.

Våra förfäder vinglade knappast runt onyktra i Afrikas regnskogar, eftersom de, precis som spindelaporna, hann bli mätta innan alkoholintaget nådde berusande nivåer.

När människan lämnade Afrikas regnskogar – och de mogna frukterna – hittade de sannolikt snart nya källor till alkohol.

De tidigaste tecknen på alkoholhaltiga drycker kommer från cirka 7000 f.Kr., då kineserna började fermentera bland annat ris, frukt och honung.