Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Människan

Varför låter våra röster så olika?

Skillnaden mellan våra röster beror framför allt på längden av stämbanden. Ju längre stämbanden är, desto djupare är rösten. Mäns stämband är längre än kvinnors, så därför har män djupare röst. Det är emellertid många andra faktorer som spelar in, när luft från lungorna sätts i svängning och blir till ljud. Det är inte formen och storleken bara på våra röstorgan utan också på andra organ och ben i kroppen som bidrar till att frambringa allehanda ljud och göra rösten olika från människa till människa. Stämbandens längd, men också deras tjocklek och elasticitet, sättet på vilket tungan är placerad i svalget och munhålan, formen och storleken på bröstkorgen och musklerna i mellangärdet påverkar alla röstens ton och klang. Den kraft med vilken luften pressas ut ur lungorna och upp mellan stämbanden avgör röstens styrka, och ljudet kan förändras genom att man rör på tungan och läpparna. På så sätt kan vi forma ljud till olika vokaler och konsonanter, så att vi kan göra oss förstådda när vi talar med varandra. På samma sätt som varje fiol har sin egen speciella klang skapar röstorganen i samspel med resten av kroppen således den enskilda människans fullständigt unika röst.

Läs också:

Kroppen

Hur fungerar vår röst?

1 minut
Sjukdomar

Varför tappar man rösten när man har ont i halsen?

1 minut
Människan

Hur ”bred” kan rösten vara?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj