Shutterstock
Bröstvårta man

Varför har män bröstvårtor?

Jag förstår varför kvinnor har bröstvårtor, eftersom de ammar barn. Men vilken funktion har mäns bröstvårtor?

Trots att män inte kan amma, så är de utrustade med ett par bröstvårtor. Det beror på att bröstvårtorna kommer från den period i livmodern innan pojkar blir pojkar.

Under de första veckorna är alla foster praktiskt sett flickor. Det är då utvecklingen av en rad fysiska drag som armar, ögon, hjärna, hjärta och ja, bröstvårtor påbörjas.

Först sex-sju veckor in i graviditeten aktiveras den gen på Y-kromosomen som inleder bildandet av testiklar. Produktionen av könshormonet testosteron förändrar den genetiska aktiviteten och skiljer pojkar från flickor.

Men vid det laget har bröstvårtorna redan formats. Och eftersom de varken kräver särskilt mycket underhåll eller kostar kroppen något, så lägger inte kroppen inte heller någon energi på att göra sig av med dem.

Bröstvårtor hetsar upp män

Kvinnors bröstvårtor är inte enbart avsedda att amma barn – stimulans av bröstvårtor kan leda till sexuell upphetsning, en känsla av intimitet och utlöser endorfiner.

Och samma sak gäller tydligen för många män.

Hälften av männen i en enkätundersökning uppgav nämligen att stimulans av bröstvårtorna gjorde dem sexuellt upphetsade. Evolutionen kan alltså ha bevarat mäns bröstvårtor på grund av deras roll i parningsbeteendet.