Vitlök gör underverk i en mängd olika rätter, men den utsökta smaken har ett pris. En äcklig vitlöksandedräkt kan dröja sig kvar i mer än 24 timmar.
Vitlöksväxten tillhör släktet allium, som omfattar alla sorters lök. Gemensamt för växterna är att de har en hög halt av svavelhaltiga ämnen som bidrar till att ge lök och vitlök sin karaktäristiska smak.
I vitlök är det specifikt ämnet alliin som orsakar dålig andedräkt.
Din dåliga andedräkt börjar i blodet
När rå vitlök krossas frigör växtcellerna enzymer som omvandlar alliin till allicin. Och när allicinet bryts ner i magen frigörs illaluktande ämnen som allylmetylsulfid och diallyldisulfid.
Dessa ämnen tränger in i blodet och hamnar även i lungorna, varifrån du andas ut dem.
En av metoderna för att dämpa vitlökandedräkten är att koka vitlöken istället för att äta den rå.
Värmen minskar mängden enzymer i vitlöken, vilket leder till att mindre mängd alliin omvandlas till allicin.
Äpplen och sallad hjälper
Eftersom luktämnena cirkulerar i blodet är det svårt att helt undvika dålig andedräkt efter att ha ätit vitlök, men lukten kan maskeras.
Förutom tuggummi, minttatabletter och munvatten kan vissa livsmedel hjälpa till att dölja vitlöksandedräkten. En studie har visat att ämnen i äpplen, salladsblad och mynta dämpar de oönskade vitlöksångorna.