Varför dör kvinnor oftare än män i bilolyckor?

Jag har läst att kvinnor oftare råkar ut för allvarliga skador eller omkommer i trafikolyckor. Varför är statistiken så snedfördelad?

© Shutterstock

Trots att män kör mer ansvarslöst och betydligt oftare är inblandade i bilolyckor, så är kvinnor betydligt mer sårbara i trafiken.

Studier visar att en kvinna löper 73 procent högre risk att råka ut för allvarliga skador vid en frontalkollision och 17 procent högre risk att omkomma i en bilolycka än en man. Kvinnor råkar dessutom nästan dubbelt så ofta ut för att klämmas fast i bilvraket.

Den tråkiga statistiken beror i hög grad på att bilar designas för män.

Moderna bilar blir hela tiden säkrare än äldre modeller, men det finns alltid utrymme för förbättringar.

Stela säten ger pisksnärtskador

En svensk studie har exempelvis avslöjat att kvinnor befinner sig i större fara för att utsättas för en pisksnärtskada, då nacken först tvingas tillbaka och sedan framåt med stor kraft, därför att bilsäten är byggda för att skydda tyngre personer.

Många stolsryggar är stela, vilket ger en trampolineffekt under hårda kollisioner. Eftersom kvinnor ofta väger mindre än män är de mer utsatta för att knuffas framåt i högre acceleration.

Enligt forskare skulle kvinnor vara bättre skyddade om stolsryggen görs mjukare och smidigare, eftersom det skulle reducera accelerationen och därmed även risken för pisksnärtskador.

Förutom sätets stelhet leder själva sittpositionen också till att kvinnor är mer utsatta. De är i regel mindre än män och drar sätet närmare ratten, vilket ökar risken för inre skador i samband med frontalkrockar.

Bilar är byggda för män

Kvinnor är mer utsatta under bilolyckor därför att bilar är byggda för att passa mäns kroppsliga proportioner.

© Shutterstock

1. Lättvikt ökar risken för pisksnärtskada

Bilsäten är generellt stela och byggda för tunga personer, vilket ökar risken för att de ofta lättare kvinnorna accelereras framåt i en bilolycka och råkar ut för en pisksnärtskada i nacken.

© Shutterstock

2. Kvinnor sitter i en sämre position

Kvinnor är ofta mindre än män och måste dra fram sätet för att kunna nå ned till pedalerna. Positionen ökar risken för inre blödningar och allvarliga skador vid frontalkrockar.

© Shutterstock

3. Krockdockor liknar män

När biltillverkare testar säkerheten i bälten, nackstöd och krokkuddar gör de det främst med krockdockor som i vikt, längd och byggnad mer liknar män än kvinnor.