Varför blir jag arg när jag är hungrig?

När magen kurrar är jag ofta mycket mer lättirriterad. Mina kolleger säger att jag är "hangry". Varför blir det så och är det normalt?

© Shutterstock

Magen kurrar och allting går dig på nerverna. Din chef är en idiot och din fru irriterande. Men så får du något att äta och världen är underbar igen.

En tom mage väcker ilska och irritation hos många människor. Fenomenet kallas populärt att man är "hangry".

I en studie registrerade 64 européer sina nivåer av hunger och känslomässigt välbefinnande fem gånger om dagen under en period på tre veckor. Och resultatet var solklart: Människor blir lättare arga och irritabla när de är hungriga.

Även efter att forskarna tog med potentiellt inflytelserika faktorer, som exempelvis kön, ålder, kost, BMI och temperament, var sambandet mellan hunger och negativa känslor tydligt.

Studien visade att känslan av hunger i hög grad är förknippad med stora variationer i våra känslolägen.

Lågt blodsocker gör din partner superirriterande

Testdeltagarnas grad av irritation kunde variera med hela 56 procent beroende på hur hungriga de var. Graden av ilska varierade med 48 procent och känslan av njutning med 44 procent.

En av orsakerna till humörsvängningarna är lågt blodsocker. Forskare har upptäckt att lågt blodsocker är förknippat med mer ilska, irritation och aggression. En studie bland 107 gifta par avslöjade exempelvis att personer i högre grad uppvisade ilska och aggression mot sin partner när blodsockernivån var ovanligt låg.