Shutterstock
laegge arm

Varför är män starkare än kvinnor?

Kvinnor och män tävlar inte mot varandra i idrott eftersom män generellt är fysiskt starkare än kvinnor. Men varför är det så?

Det finns en anledning till varför män och kvinnor inte brukar tävla mot varandra i idrottstävlingar.

Män har till sin natur betydligt bättre fysiska förutsättningar än kvinnor, eftersom män i genomsnitt har 61 procent mer muskelmassa.

Det är särskilt i överkroppen som skillnaden mellan könen är markant; exempelvis har män i genomsnitt 75 procent mer muskelmassa i armarna och 90 procent mer styrka i överkroppen än kvinnor.

Skillnaden i styrka i överkroppen gör män särskilt överlägsna inom kampsporter som boxning och Mixed Martial Arts (MMA).

I ett försök testades slagkraften hos 20 män och 19 kvinnor, samtliga fysiskt aktiva och i god form. Män slog i snitt med en kraft som var 162 procent större än kraften hos kvinnorna.

Även det svagaste slaget bland männen var fortfarande starkare än det hårdaste slaget bland kvinnorna.

Könshormon ger männen en klar fördel

Den främsta orsaken till manlig överlägsenhet är det manliga könshormonet testosteron.

Före puberteten är pojkars och flickors fysiska förmågor och testosteronnivåer desamma. Men efter puberteten producerar pojkars testiklar 30 gånger mer testosteron, vilket innebär att män har 15-20 gånger mer testosteron i blodet än vad kvinnor har.

Eftersom testosteron bland annat är involverat i bildandet av muskelmassa, skelett och röda blodkroppar har det stor betydelse för vår fysiska prestation.

Exempelvis har män i genomsnitt tolv procent högre nivåer av proteinet
hemoglobin som röda blodkroppar använder för att transportera runt syre i blodet. På så sätt får också män mer bränsle till sina muskler än vad kvinnor får.

Testosteron påverkar musklerna

Under puberteten skjuter mäns testosteronnivåer i höjden. Det orsakar fysiologiska förändringar som är fördelaktiga i de flesta sporter.

Testosteron i muskelcell
© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Hormon penetrerar muskel

Testosteron produceras främst i testiklarna och skickas via blodet ut till musklerna. Hormonet tränger in i muskelcellerna och når hela vägen in i kärnan i arvsanlagen.

Gener stimuleras
© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Generna stimuleras

I cellkärnan aktiverar testosteron så kallade androgenreceptorer. Receptorerna stimulerar gener som bland annat är involverade i produktionen av proteiner för att bygga muskelvävnad.

mRNA proteiner
© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Muskeln växer

Generna skickar ut mRNA från cellkärnan. Här översätts det av de så kallade ribosomerna till att öka produktionen av de proteiner som bygger upp och stärker muskelfibrerna.