Shutterstock

Varför är det alltid längre kö till damtoaletten?

På konserter eller andra offentliga miljöer är det alltid en lång kö till damtoaletten, medan herrarna går rakt in. Varför är det så?

Kön till damtoaletten är alltid längre än till herrarnas. Forskare har registrerat att kvinnor tillbringar i genomsnitt 178 sekunder på offentliga toaletter, medan män hinner med vad de ska på 118 sekunder. Kvinnor tillbringar alltså 50 procent längre tid på toaletten och detta har flera orsaker.

Offentliga toaletter för män och kvinnor är vanligtvis lika stora. Däremot innehåller herrtoaletter 20-30 procent fler utloppsmöjligheter eftersom de är utrustade med urinaler som tar mindre plats och dessutom tar kortare tid att använda.

Män ställer sig bara framför pissoaren och knäpper upp. Kvinnor måste å andra sidan öppna, stänga och låsa båsdörren, rengöra toalettsitsen innan de sätter sig samtidigt som det ofta tar dem längre tid att klä av och på sig.

Glöm inte att tvätta händerna

Kvinnor är också mer hygieniska. En studie från 2013 visade att 15 procent av männen inte tvättade sina händer efter toalettbesök, medan bara 7 procent av kvinnorna hoppade över den detaljen. Och av dem som tvättade händerna använde bara hälften av männen tvål. För kvinnor var siffran 78 procent.

Dessutom befinner sig ungefär hälften av alla kvinnor i menstruationsåldern och av dem har cirka 20 procent sin mens vid en given tidpunkt, vilket gör att toalettbesöket tar lite längre tid.

Även om män är snabba ut från offentliga toaletter, tar de sig längre tid där hemma. Ett engelskt formulärstudie visar att män tillbringar 1 timme och 35 minuter i veckan på att besöka toaletten hemma, medan kvinnor nöjer sig med 55 minuter.

50 procent längre tid tillbringar kvinnor på toaletten jämfört med män.