Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vad orsakar hicka?

Varför får vi hicka, och finns det gränser för hur länge man kan fortsätta hicka?

Shutterstock

Hicka uppstår, när mellangärdet plötsligt drar sig samman i krampliknande ryckningar. Mellangärdet, som är förbundet med lungorna, hjälper oss att andas.

När mellangärdet drar sig samman, drar det samtidigt i lungorna, som då kan fyllas med den luft vi andas in. Omvänt hjälper mellangärdets avslappning oss att andas ut.

Röstspringa skapar hickljud

Normal andning sker alltså genom att mellangärdet omväxlande drar sig samman och slappnar av. Ibland – och läkarna vet ännu inte varför – drar sig mellangärdet emellertid samman i ett krampaktigt ryck – en hickning.

Omedelbart efter en sådan sammandragning stängs den så kallade röstspringan i struphuvudet, och det utlöser det karak- täristiska hickljudet.

Efteråt är andningen och mellangärdets rörelser återigen normala – tills nästa hickning. Vi hickar vanligtvis mellan sex och sextio gånger i minuten.

Hicka i åratal

I de allra flesta fall går hicka över av sig själv, men det finns åtskilliga exempel på personer, som fortsatt att hicka i åratal.

Läkarna har ingen bra lösning på hur man får hickan att försvinna. I gengäld florerar det en mängd mer eller mindre goda lekmannaråd.

Vanliga sådana råd är att hålla andan, att dricka ett glas vatten, medan man står på huvudet eller att äta en sked socker. Vad som faktiskt fungerar mot hickandet är mycket olika från person till person.

Läs också:

Hjärtmyter
Kroppen

SANT ELLER FALSKT: Kan man dö av hjärtesorg?

5 minuter
Kræft
Kroppen

Så funkar cannabis i kroppen

7 minuter
Hjärnan

Elektromagnetism lindrar depression

10 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress för att få ett mejl med anvisningar för att nollställa lösenordet.
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj