I samband med det har forskare vid Cambridge University i England undersökt fem hårlockar som tros komma från Beethoven.
Skrumplever med mera
Efter sin död 1827 i Wien visade obduktionsrapporten att han hade skrumplever, vilket ofta ses hos personer med en hög alkoholkonsumtion.
Dna-studien av hårlockarna visade emellertid också att det fanns flera orsaker som spelade in, inte minst genetik. Och just genmassan är en skattkammare av information.
"Ingen anatomisk studie kan ge så mycket informationer efter 200 år", säger Carles Lalueza-Fox, en biolog med expertis vid Institute of Evolutionary Biology i Barcelona, som inte har deltagit i studien.
Förutom 30 antagna hårlockar har forskarna lyckats samla in åtta stycken från passionerade samlare, varav fem tros komma från Beethoven under perioden 1821-1827.
Den naturliga nedbrytningen av hår över tid jämfört med utförliga data över vem som har ägt lockarna under de senaste två århundradena, får Lalueza-Fox att tro att det är sannolikt.
"Jag tycker att forskare kommer med övertygande bevis för att de fem lockarna kommer från Beethoven."
Disponerad för andra sjukdomar
Studien kunde inte konstatera varför han började förlora hörseln vid 28 års ålder och var helt döv vid ungefär 45 års ålder.
Däremot visade resultaten av dna-studien att Beethoven var disponerad för flera typer av leversjukdom och bland annat var på genen PNPLA3, som tredubblar risken för leversjukdomar.
Dessutom hade han infekterats med hepatitis B-virus, vilket tillsammans med hans erkända höga alkoholkonsumtion kan ha varit en medverkande orsak till att gick bort redan vid 56 års ålder.
Även om den exakta kombinationen av faktorer som tog hans liv inte kan fastslås, så finner Ian Gilbert, hepatolog vid Liverpools universitetssjukhus i England, att det hela är ytterst intressant.
"Det är verkligen en fascinerande detektivhistoria", avslutar han.