Shutterstock
Övervikt

Upptäckt kan göra det lättare att hålla vikten efter diet

I musförsök har en grupp tyska och amerikanska forskare tydligen gjort en upptäckt som kan motverka jojo-bantning.

"Du ska inta färre kalorier än du förbränner." Handboken till viktminskning får det att låta enkelt, men det är det verkligen inte.

De flesta som har försökt att göra sig av med några extrakilon vet att man får kämpa hårt för att hålla kilona borta långsiktigt.

Under miljontals års evolution har din hjärna formats för att hålla fast vid fettdepåerna – helt enkelt för att rädda ditt liv – och därför kommer den att kämpa emot alla försök att bli av med dem igen.

Men nu har forskare från Max Planck-Institutet i Tyskland och Harvard Medical School gjort en upptäckt i hjärnan på möss, som de hoppas ska leda till nya behandlingar mot övervikt i framtiden.

Tidigare studier visar att omkring hälften av dem som går ned i vikt efter en diet har fått tillbaka de tappade kilona igen efter bara två år. Efter fem år är inte mindre än 80 procent tillbaka på sin ursprungsvikt.

I studien från Tyskland skulle forskarna undersöka hur viktminskningen påverkar vår hjärna på längre sikt.

"Andra har huvudsakligen tittat på de kortsiktiga effekterna med en viktminskning", förklarar Henning Fenselau vid Max Planck-Institutet i ett pressmeddelande.

Hämmade hungerneuroner

Därför sattes en grupp möss på en restriktiv diet, medan de övervakade gnagarnas omlopp i hjärnan med särskilt fokus på en viss grupp nervceller kallade AgRP-neuroner, som är kända för att kontrollera vår känsla av hunger.

AgRP-nervecellerna sitter i den nedersta delen av mellanhjärnan i ett område kallat hypotalamus, som bland annat styr frisättningen av hormoner.

I studien kunde forskarna se att de nervkopplingar som stimulerar hungerneuronerna i vår hjärna skickade fler signaler när mössen hade satts på diet. Och förändringarna syntes i lång tid efter att dieten hade avslutats.

Fakta om fetma:

Forskarna lyckades också med att hämma de specifika nervkopplingar som aktiverade AgRP-hjärncellerna hos mössen, vilket ledde till avsevärt mindre viktökning efter dieten.

"Det här kan ge oss chansen att minska jojo-effekten", förklarar Henning Fenselau i pressmeddelelandet.

Han och resten av gruppen bakom försöken anser att studien ger en djupare förståelse av de mekanismer i hjärnan som kan stressa upp hungerneuronerna och leda till långvarig och överdriven hungerskänsla tiden efter en restriktiv diet.

Nu hoppas de att detta ska kunna leda till bättre behandlingar mot övervikt i framtiden.

"På lång sikt är vårt mål att hitta behandlingar för människor, som kan hjälpa till att upprätthålla vikten efter en viktminskning", påpekar Fenselau.