För de flesta människor är det ofarligt och problemfritt att få ett sår. Med tiden läker såret utan att lämna synliga spår på huden. Alla slipper dock inte undan lika lätt.
Diabetiker och äldre personer med nedsatt blodcirkulation kan exempelvis ha en kraftigt försämrad sårläkningsförmåga, vilket i värsta fall kan leda till amputation. Men vetenskapen har presenterat ett nytt vapen mot långvariga sår.
Såret stimuleras med elektricitet
Forskare från Chalmers Tekniska Högskola har utvecklat en teknik som får sårläkningen att ske markant fortare än normalt.
De stimulerar helt enkelt huden med elektricitet för att sätta i gång processen.
"Kroniska sår är ett enormt samhällsproblem som man inte pratar så mycket om. Att vi nu har hittat ett sätt att få sår att kanske läka upp till tre gånger så snabbt kan få väldigt stor betydelse för till exempel diabetiker och äldre personer. De kan annars bli oerhört lidande och sjuka av sår som inte läker", förklarar Maria Asplund, som är assisterande professor vid Chalmers Tekniska Högskola och var ledare för projektet.
Får hudceller att röra sig
Forskarna har tagit avsats i en gammal hypotes om att skadad hus kan stimuleras elektriskt och därmed reparera sig själv. Grundtanken är att hudceller är elektrostatiska och attraheras av elektriska fält.
Det fungerar på exakt samma sätt som när man gnider en uppblåst ballong mot en ylletröja och håller den över huvudet så att håren ställer sig rakt ut i riktning mot ballongen.
Testat på speciella "hudchips"
För att prova det har Chalmersforskarna framställt ett slags biochip på vilka de odlade hudceller. Därefter gjorde de små sår eller lesioner i den artificiella huden.
Efter det testade forskarna hur fort läkningen av hudvävnaden skedde när de skickade elektricitet genom chipsen eller lät bli. Det visade sig att läkningsprocessen förlöpte tre gånger fortare än normalt när elektricitet tillsattes.
Framtidens lösning för sår som läker långsamt
Forskargruppen har tilldelats medel för att utvidga sin forskning och med tiden utveckla skräddarsydda sårläkningsprodukter för slutanvändarna.
"Nu tittar vi på hur olika hudceller interagerar under stimulering, för att ta ett kliv närmare ett realistiskt sår. Vi vill utveckla ett koncept för att kunna "skanna" sår så att stimuleringen kan anpassas utifrån hur det individuella såret ser ut. Vi är övertygade om att det är nyckeln till att på ett effektivt sätt kunna hjälpa personer med svårläkta sår framöver", avslutar Maria Asplund.