Shutterstock
Ögon

Små förändringar i dina ögon kan avslöja dina tankar

Forskare säger sig kunna förutse vilket val du kommer att göra sekunderna innan du har fattat ditt beslut.

Pizza eller hamburgare? Långärmat eller T-tröja? Kaffe eller te? Varje dag gör du tusentals pyttesmå val som du förmodligen knappt är medveten om.

Varje beslut är resultatet av samarbetet mellan flera olika hjärncentrum, som drar fram dina tidigare erfarenheter från deras gömslen och utvärderar hur relevanta minnens är i den aktuella situationen.

Nu har forskare vid John Hopkinsuniversitetet i USA hittat ett sätt att ta en titt på dina tankar sekunderna innan du fattar ett beslut. Och vägen går rakt genom dina ögon.

Ofrivilliga rörelser avslöjar ditt inre

När vi ställs inför två olika valmöjligheter har våra ögon nämligen en tendens att röra sig i snabba ryck mellan de två möjligheterna, medan vi funderar på för- och nackdelar.

Nu har forskare upptäckt att hur fort ögonen pendlar fram och tillbaka kan avslöja vår egentliga preferens och till och med förutsäga vad vi kommer att välja.

Det är de små ryckiga ögonrörelserna från den ena fixpunkten till den andra desamma som du använder när du läser och dina ögon rör sig fort från ord till ord för att göra ett större textstycke begripligt.

Rörelserna kallas sackader och tar bara några hundra millisekunder. Dessutom är ögonrörelserna, till skillnad från rörelserna i dina armar och ben, nästan helt ofrivilliga. Och det kan ge forskarna en sällsynt inblick i de omedvetna processer som sker inuti ditt huvud.

Kan få större betydelse

I studien, som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Current Biology, bad forskarna 22 försökspersoner att stiga upp på ett löpband och sedan välja mellan två olika alternativ på en datorskärm: En kort promenad uppför en brant backe eller en längre tur på plant underlag.

Forskarna övervakade deltagarnas ögonrörelser med hjälp av höghastighetskameror och upptäckte att deras ögon tillryggalade ett helt maraton innan löpbandet ens hade startat.

Alzheimer sjukdom
© Shutterstock

Läs också:

Dessutom hade deltagarna på löpbanden en tendens att röra sina ögon fortare när blicken riktades mot det valalternativ de till slut bestämde sig för. Ju kraftigare rörelsen var, desto mer tycktes de föredra det valet.

Det är en extremt komplicerad uppgift att få tillgång till våra beslutsprocesser i realtid och därför tror forskarna att de små omedvetna sackadrörelserna med tiden kan bli en lättare genväg. Dessutom hoppas de att mätningar av de minimala rörelserna i framtiden kan hjälpa oss att diagnostisera sjukdomar i hjärnan, som exempelvis Parkinsons sjukdom, långt tidigare än i dag.