vår sexlust TOP

Vårsolen gör dig liderlig

Vårkåtheten bubblar fram i oss när solen återvänder och vi visar upp kroppens kurvor. Här är förklaringen till att din sexlust ökar när det blir vår.

18 mars 2016 av Mikkel Skovbo

"In spring, a young man’s fancy lightly turns to thoughts of love."

Så skrev den engelske diktaren Alfred Tennyson 1835. Och vetenskapen stödjer den romantiske poetens vårliga iakttagelser.

Det LIGGER nämligen något i luften på våren.

Våren sätter kroppssafterna i kok

Vårkåtheten kommer primärt från förändringar i kroppens kemiska balans som påverkas av det ökade solskenet, men psykologin har också ett finger med i spelet:

? Vår & sex 1: SOLLJUS GÖR DIG SUGEN

Vårljuset får det att spira i hjärnan, där signalämnet serotonin bubblar fram i större mängder än i vintermörkret. Serotonin påverkar vår lyckokänsla och gör oss glada och uppstämda – och det ökar sexlusten. Effekten förstärks av att nervcellerna har törstat efter serotonin under vinterhalvåret, och när de äntligen får mer av det känns det extra skönt i kroppen.

? Vår & sex 2: LÄNGRE DAGAR ÖKAR VITALITETEN

I takt med att ljuset ökar blir nätterna också kortare och det minskar mängden sömnhormonet melatonin. Melatonin produceras bara i hjärnans tallkottkörtel, när det är beckmörkt eller natt och har betydelse för vår dygnsrytm och energinivå. Ju mindre vi har av det i kroppen, desto mer energi och fysisk aktivitet har vi – utöver att ha sex.

? Vår & sex 3: KURVOR FÅNGAR ÖGAT

Den varmare och soliga våren får människan att klä sig lättare – och det har en psykologisk effekt på både män och kvinnor. Hjärnan ha vant sig vid att titta på oformligt insvepta kroppar under vintern, så när det visas upp bar hud och kurvor, blir vi extra uppmärksamma på det. Det skärper intresset för det motsatta – eller samma – kön.

Utnyttja den frivola våren: Sex är en gåva till din kropp

Det är bara att njuta av den lustfyllda våren, för sex gör kroppen gott. Parningsakten gör oss inte bara mer tillitsfulla, den motverkar dessutom stress och dämpar aggression. Se mer i den här videon:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: