Tre myter om hiv

Även om hiv har lekt gömme med läkarna i decennier finns det i dag medicin som stoppar mördarviruset från att smitta under sex. Vi tar pulsen på tre av de mest spridda myterna om det fruktade viruset.

Infekterad T-cell
© Wikimedia Commons

Oskyddat sex med hivsmittade är alltid riskabelt

FALSKT: De läkemedel som hivsmittade får bekämpar viruset så effektivt att de inte smittar andra. Den slutsatsen drar en stor europeisk studie från 2016, som under flera år följde 888 par, där den ena parten var hivsmittad. Paren hade regelbundet samlag utan kondom, men den friska parten smittades inte i något av fallen.

Hiv smittar vid oralsex

FALSKT: Hivsmittade utsöndrar viruset i bland annat spermier och slidsekret, som kan smitta vid kontakt med partnerns slemhinnor i slidan eller i anus.

Men slemhinnorna i munnen och tungan har en mindre yta och är mindre ömtåliga. De är därför långt ifrån lika mottagliga för smitta och det finns mycket få dokumenterade exempel på hivsmitta genom oralsex.

Hiv kan bara stoppas med kondom

SANT, MEN: Det enda som effektivt skyddar mot hiv är kondomen, men nu finns det även ett alternativ för friska som löper hög risk att smittas.

Patienterna, exempelvis homosexuella män med många partner, får läkemedlet Truvada, som även används till att behandla hivsmittade.

Genom att ge läkemedlet i förebyggande syfte, garanterar man att personen redan står under behandling när han eller hon blir smittad, så att sjukdomsutvecklingen begränsas.

Forskare testar nu det första effektiva hiv-vaccinet på människor – samtidigt som de testar ett botemedel som kan bota alla smittade en gång för alla.