Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

En bananflugehane är betydligt mer aggressiv i sitt sexuella beteende än en hona. När han är utmattad vill han hellre ta en tupplur än att göra sig attraktiv för det motsatta könet.

© Shutterstock
Människan - Sex

Sömn eller sex – när behoven kommer i konflikt

Vad händer när två av våra mest grundläggande behov – sex och sömn – kolliderar? Väljer vi att ge oss hän åt John Blund eller till vår partner? Och har könet någon betydelse?

Forskare i USA och Kina har studerat bananflugors hjärnor och kommit fram till att hanar som får för lite sömn förlorar intresset för att jaga damer. Däremot har trötta honor inget emot lite erotik.

Nu tänker du kanske att bananflugors sömn- och sexdrift skiljer sig från människans. Men arterna delar många gener, så bananflugor kan trots allt användas till att hitta biologiska drag som kan studeras vidare hos människor.

När en övertrött hade prioriterar vila framför sex kan det bero på att det är svårt att sprida sina gener om han somnar under akten. Det kan ge större utdelning att tanka sömn och ta revansch senare.

Olika hjärnor

Forskarna undrade varför honor accepterar sex hur utmattade de än är. Förklaringen hittade de i båda könens hjärnor.

Hos hanen avgörs parningsbeteendet av en liten samling hjärnceller kallade P1. De gör att han uppvaktar honor. Honan har normalt inte P1-celler, vilket ger henne en mindre aggressiv sexualitet. Hon söker inte själv upp någon partner, men avgör vilken beundrare hon vill para sig med.

P1-celler "bedövas" när hanen lider av sömnbrist. Därför tar han en paus i jakten på damer. När forskarna aktiverade P1-celler artificiellt övervann parningslusten behovet att sova.

Ja till lämpliga gener

Honor, som inte har P1-celler, påverkades inte på samma sätt av sömnbrist. Hon blev förvisso slö när hon var trött, men hon accepterade ändå sex.

Forskarna tror att det beror på att honor inte har råd att avvisa en beundrare om hon ska säkerställa de bästa generna för sin avkomma.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj