Sex tema

Får du tillräckligt med sex?

I genomsnitt har vi sex en gång i veckan. Det är mindre än vad både män och kvinnor beskriver som optimalt.

1 april 2015 av Gorm Palmgren

Sex en gång i veckan

Man kan knappast hålla sig i form med en omgång sänggymnastik i veckan, men mer blir det inte för genomsnittet av män och kvinnor.

Med tanke på att ett samlag, enligt en amerikansk undersökning 2004, tar sju minuter i genomsnitt, så låter det kanske inte som särskilt mycket.

Sexlusten trivs även på ålderns höst

De unga har mer sex än de äldre, och den sexuella aktiviteten minskar stadigt genom hela livet, men skillnaden är inte så stor som man först skulle kunna tro.

I åldersgruppen 16-24 år "gör de det" i genomsnitt lite mer än fem gånger i månaden, medan det i pensionsåldern trots allt ligger omkring två gånger.

Hormoner styr sexualdriften

Skillnaden beror framförallt på att unga människor producerar fler könshormoner och därmed har en större sexlust, men det har sannolikt även att göra med att man som äldre vanligtvis har känt sin partner länge och därför inte har samma sexuella nyfikenhet på varandra som tidigare i förhållandet.

Få överblick över världens mäns storlek på penis.

Vi får för lite

När man ser resultaten av en australisk undersökning av nästan 20?000 män och kvinnor från 2006, kan man fråga sig varför folk inte ligger med varandra lite oftare.

I undersökningen svarade den genomsnittlige mannen att han helst ville ha sex 4-6 gånger i veckan. Kvinnorna höll med i att de fick för lite och skulle föredra 2-3 gånger i veckan.

Båda kön känner sig alltså sexuellt undernärda och det borde det ju finnas en lätt lösning på.

Får DU för lite sex?

Källor

The New Naked: The Ultimate Sex Education for Grownups. Dr. Harry Fisch, 2014

Sexual Practices at Last Heterosexual Encounter and Occurrence of Orgasm in a National Survey The Journal of Sex Research Volume 43, Number 3, 2006

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: