Kärleksspray gör män mer attraktiva

Forskare har upptäckt ett elixir som får kvinnor att uppfatta män som mer attraktiva. Hemligheten ligger i hormonet oxytocin.

Oxytocin spray

Nu finns det hopp för alla oss som inte ser ut som George Clooney eller Matthew McConaughey.

Forskare vid Bonns universitet i Tyskland har upptäckt ett ”kärlekselixir” som får kvinnor att uppfatta män som mer attraktiva, skriver Daily Mail.

Elixiret är en spray som innehåller syntocinon, en syntetisk variant av hormonet oxytocin, som forskare sedan länge vet friges i hjärnan när vi blir förälskade.

Kvinnor fick kärleksspray

Forskarna bad 40 kvinnor i 20-årsåldern att delta i ett försök. Hälften av kvinnorna fick nässprayen med syntocinon, medan andra fick en placebovariant. Kvinnorna ombads sedan bedöma ett antal bilder av män – bland annat sin egen partner.

Därefter lät forskarna grupperna byta uppgift, så att placebogruppen fick sprayen med syntocinon och tvärtom.

Det uppseendeväckande resultatet var att kvinnorna bedömde sin partner vara 15 procent mer attraktiva efter att de hade andats in hormonsprayen än efter placebosprayen.

Fungerar på män också

Kärlekshormonet oxytocin fungerar tydligen även på män.

Den tyske psykiatern René Hurlemann från Universität Bonn i Tyskland publicerade i fjol uppseendeväckande försöksresultat med oxytocin.

Hurlemann lät 20 unga män som hade ett fast och långvarigt förhållande se på ett antal bilder av kvinnor. Bilderna var av både den egna flickvännen och okända kvinnor, och männen skulle betygsätta kvinnorna efter hur attraktiva de var.

Hormonet gör partnern mer attraktiv

Därefter upprepade Hurlemann försöket, men den här gången fick männen oxytocin sprutat upp i näsan. Resultatet var slående. Under påverkan av hormonet fann männen sin partner mer attraktiv än tidigare, ämnet hade däremot ingen effekt på deras bedömning av andra kvinnor.

Oxytocin spelar av allt att döma en nyckelroll i människans kärleksliv. Hjärnskanningar av Hurlemanns försökspersoner avslöjade att hormonet aktiverade området nucleus accumbens (NAcc), som är en del av belöningscentret.

Andra studier har visat att denna del av hjärnan är delaktig i att skapa positiva känslor vid romantisk kärlek, och därmed knyter horomonet partnerna till varandra.

Läs mer om kärlekens kemi

Hjärncentra och kemiska bindningar styr våra kärleksliv – både i flirtens spänning, förälskelsens rus och i det trygga parförhållandet. Det kan du läsa mycket mer om här: