orgasm toppbild

Det visste du inte om orgasmer

Den kan förlänga ditt liv, löddra fram under tandborstning och uppträda efter döden. Vi letar fram sex saftiga fakta om den mänskliga orgasmen i sänghalmen.

29 januari 2016 av Mikkel Skovbo

1. Tandborstning kan ge orgasm

De flesta män måste ta tag i sin penis och 75–80 procent av alla kvinnor måste stimulera klitoris för att få orgasm, men det finns de som har det lite lättare.

En amerikansk kvinna har exempelvis "turen" att få orgasm varje gång hon borstar tänderna. Det kan hända eftersom en orgasm helt enkelt är en reflex i det autonoma nervsystemet, som kan utlösas av många olika sorters sinnesintryck.

Den berömde amerikanske sexologen Alfred Kinsey hade också en gång en patient som kunde få orgasm genom att stryka sina ögonbryn, precis som orgasmer i samband med fysisk träning också är kända av vetenskapen.

2. Orgasmer blir bättre med åldern

Hälften av alla kvinnor över 80 uppnår alltid eller nästan alltid sexuell tillfredsställelse. De är också mer nöjda med sina orgasmer än yngre kvinnor. Det visar en studie av 806 kvinnor från San Diego-området i USA publicerad i American Journal of Medicine.

Kvinnornas genomsnittsålder låg på 67 år, och 67,1 procent av dem fick orgasm varje gång eller nästan varje gång de hade sex – på trots att deras sexlust avtog.

Ökande känslomässig och fysisk närhet hos äldre för det sannolikt lättare för dem att uppnå sexuell tillfredsställelse.

3. Bara elva procent av engångsligg slutar med orgasm

Även om tanken på heta one-night stands kan få det att ryka ur öronen av upphetsning på många, så är det faktiskt inte den bästa genvägen till orgasm. Åtminstone inte för kvinnor.

En studie visar att bara elva procent av alla kvinnor får orgasm med en okänd partner första gången de har sex, medan 67 procent att kvinnor i fasta förhållanden får orgasm varje gång.

Psykologerna förklarar det bland annat med ”engagemangsteorin”, som bygger på att sexuell tillfredsställelse ökar i takt med fasta pars ökade närhet och tillit.

4. Döda kan få orgasm

En kliniskt död person – en person som ligger i respirator och får hjälp med att hålla i gång hjärtat – kan i teorin få en orgasm om man riktar små elektriska stötar mot sakralnerven och provocerar fram en reflex i ryggmärgen.

Det kallas en ”Lasarusreflex” och är en ganska kraftig muskelsammandragning som sker utan stimulans från hjärnan.

Dödsorgasmen har dock aldrig bevisats i praktiken och det blir inte så lätt att få tillåtelse att genomföra ett sådant försök.

5. Kvinnor kan få bröstorgasm

Det finns en direktkontakt mellan kvinnans bröst och könsorganen, både hormonellt och genom nerver. Det är praktiskt precis efter en förlossning, då det diande barnet ger livmodern signaler att dra ihop sig igen. Men det har också den effekten att stimulans av bara brösten, och speciellt bröstvårtorna kan ge en del kvinnor orgasm.

Stimulansen aktiverar samma del av hjärnan – sensoriska cortex – som närkontakt med klitoris och vaginan gör.

6. Orgasmer håller döden borta

Män som åtnjuter två eller fler orgasmer i veckan halverar risken att dö i förtid jämfört med andra män. Det visar en studie i British Medical Journal.

Senare studier har dokumenterat att män som får tre eller fler orgasmer i veckan löper halverad risk att dö av hjärtstillestånd eller slaganfall.

Studierna påvisar dock bara samband mellan orgasmer och dödlighet – de säger ingenting om det direkta orsakssambandet.

Är g-punkten en genväg till vaginal orgasm?

En vaginal orgasm påstås vara kopplad till kvinnans mytiska g-punkt i vaginan. Men finns det verkligen en g-punkt? Vi reder ut begreppen i vår artikel om människans sexliv:

VAD ÄR EN ORGASM?

Orgasmen utlöser den spänning kroppen har upparbetat genom sex. Det sker via muskelsammandragningar i bäckenmuskulaturen och kring könsorganen.

Efter en orgasm friger hjärnan signalämnet dopamin, som utlöser en adrenalinliknande euforisk vällust och lyckokänsla i kroppen.

Orgasmen får också hjärnan att spruta ut kärlekshormonet oxytocin i kroppen – ett hormon som bland annat knyter oss närmare vår partner och motverkar stress.

Det är det autonoma nervsystemet som kontrollerar vår orgasm – det system som också styr matsmältningen och hjärtrytmen – och därför kan du inte själv bestämma när den ska komma.

När du får orgasm förlorar du ännu mer självkontroll, eftersom orbitala cortex stängs av. Det är den del av hjärnan som styr självvärdering och förnuft

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: