Onani beror på hormoner

Både män och kvinnor väljer att regelbundet ta saken i egna händer, när det gäller sexuell tillfredsställelse. Det är dock fler män än kvinnor. Det beror troligtvis på könshormonet testosteron.

Onani

Män onanerar mest

Onani är populärast hos män - inget snack om saken! Omkring dubbelt så många män som kvinnor masturberar, och fyra av fem unga män under 35 år tillfredsställer sig själv minst en gång i månaden.

Ju större könsdrift, desto mer onani

Män är generellt mer upptagna av sex än kvinnor, och en amerikansk undersökning från 2011 visade att de tänker dubbelt så mycket på sex som kvinnor gör. Sexlusten (libido) beror bland annat på ens generella välbefinnande, det vill säga om man är stressad eller deprimerad samt på hur mycket testosteron man producerar.

Medan män och kvinnor är lika utsatta för de förstnämnda faktorerna, så har män mycket mer testosteron i blodet än kvinnor, och det är sannolikt orsaken till deras större sexlust och därmed också deras behov att onanera mer.

Manligt könshormon ger kvinnor lust till sex med sig själv

Flera försök har visat att både män och kvinnor får lust att onanera mer ju mer testosteron de producerar. Men enligt en undersökning av Sari van Anders från University of Michigan, USA 2012, så reagerar kvinnor ganska speciellt på hormonet.

Medan testosteron ger dem lust att tillfredsställa sig själv, så nedsätter det faktiskt deras lust att ha sex med en partner. Enligt forskarna stärks detta samband av stresshormonet kortisol, som ger kvinnorna lust att vara ensamma.

Gör Illustrerad Vetenskaps sextest

Onanerar du mer än genomsnittet? I Illustrerad Vetenskaps sextest kan du testa ditt sexliv och jämföra det med andras.