spray og sex

Nässpray ger män lust till sex

En puff i näsan stärker sexlusten, ökar potensen och ger kraftigare orgasmer. Den speciella nässpray som egentligen togs fram till ammande kvinnor kan bli framtidens undermedel för män med problem i sexlivet. Hemligheten är hormonet oxytocin.

27 februari 2013 av Gorm Palmgren

En dag år 2012 träffar den 32-årige familjefadern Mr B psykiatrikern Kai MacDonald vid University of California. Mr B lider av social fobi och har svårt att ingå i sociala relationer både på jobbet och privat. Psykiatrikern har just läst om försök med hormonet oxytocin, som är mest känt för att sätta igång förlossningen och få mjölken att rinna till hos nyblivna mammor. Det verkar också förbättra social kompetens, och MacDonald ordinerar därför en nässpray med oxytocin, som Mr B skall ta morgon och kväll.

Efter några veckor står det klart att behandlingen inte har botat Mr B:s sociala fobi. Han har fortfarande svårt att ingå i sociala relationer. Däremot har hans sexliv börjat blomstra rejält. Hittills har han inte känt någon större sexlust. När han haft sex med sin fru, har hans erektion inte varit särskilt kraftig och orgasmen har som regel varit ett tamt nöje. Efter oxytocinbehandlingen upplever både Mr B:s fru och hans kvinnliga kollegor att han går runt och flirtar med dem – ett dittills fullkomligt okänt beteende från hans sida.

Mr B berättar för psykiatrikern att alla sidor av hans sexualitet plötsligt fungerar markant bättre: lusten, upphetsningen, erektionen och orgasmen.

Många skäl till dåligt sex

När män har problem med sexlivet, kan orsakerna vara många.

Symptom: Nedsatt sexlust

Orsak: Ofta en låg nivå av det manliga ­könshormonet testosteron

Symptom: Erektionsproblem

Orsak: Ofta nedsatt blodtillströmning till penis eller känslomässiga problem

Symptom: För tidig utlösning

Orsak: Både fysiologiska och psykologiska orsaker

Symptom: Utebliven orgasm och utlösning

Orsak: Kan bero på biverkningar av antidepressiv medicin men kan också ha andra orsaker.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: