nb_u09 Naked photos

Google sätter handbojor på hjärnans sexlust

De Google-ägda bloggtjänsterna Blogger och Blogspot drar nu ner ridån för användarnas nakenbilder. Enligt forskarna gör bilder av blottad hud snabbare än andra bilder att vår hjärna börjar gå på högvarv.

26 februari 2015 av Carsten Nymann

Du känner säkert igen det. Du sitter och ögnar igenom dagens nyheter, blogginlägg och Facebook-uppdateringar och plötsligt tvärbromsar din blick mitt på sidan.

Bilder av nakna eller lättklädda personer har en så kraftig effekt på vår uppmärksamhet att inga andra bilder kan konkurrera. Och fenomenet beror inte på att du har ovanligt snuskiga tankegångar.

Finska forskare har undersökt hur hjärnan fysiologiskt reagerar på olika bilder, och nakenfoton aktiverar inom loppet av 120 millisekunder betydligt fler nervnätverk i ett bestämt område i hjärnan, än t.ex. bilder av en bil.

Läs också: Vår hjärna tänder på sex

Nakenbilder på Google aktiverar partner-radarn

Enligt forskarna beror hjärnans reaktion på nakenbilderna troligtvis att vi från naturens sida är utrustade så att vi så snabbt och effektivt som möjligt kan identifiera och välja ut sexpartner.

Så även om du inte nödvändigtvis söker upp nakenbilder på nätet - och även om de inte uppträder i stort antal på de webbplatser du besöker - gör nakenbilderna ett djupt intryck som för vissa kan framstå som stötande.

Google bannlyser nakenbilder

Nakenbildernas genomslagskraft får nu internetjätten Google att "låsa" användarnas sexuellt betonade bilder på bloggtjänsterna Blogger och Blogspot, så att bara bloggarna själv samt inviterade gäster kan se dem.

Samtidigt har den kontroversiella sajten Reddit, som tidigare har lagt upp nakenbilder av en rad kända kvinnor, infört ett förbud mot nakenbilder med sexuellt innehåll.

Läs också: Polisvapen bär skuld i nakenbild-läcka

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: