Female ejaculation2

Myt och fakta om kvinnlig ejakulation

Få saker är förknippade med så många myter som kvinnans ejakulation. Hur mycket vet du? Testa dig själv.

23 juni 2016 av Tobias Hjortkjær Schultz

1. De existerar bara i erotisk film

MYT Miljontals kvinnor världen över får med varierande frekvens ejakulation i samband med fortplantningsakten. Exakt hur många av jordens cirka 3,5 miljarder kvinnor som sprutar under en orgasm är inte klarlagt.

Tre olika amerikanska frågeundersökningar pekar dock på att någonstans mellan sex och 13 procent av alla kvinnor då och då upplever ejakulationer.

Den ledande franske forskaren på området Samuel Salama uppskattar för övrigt, i samband med en studie av ämnet, att "alla kvinnor har förmågan, om deras partner vet vad de gör".

Mängden varierar mycket. En del utsöndrar vad som motsvarar ett litet snapsglas, medan andra kan fylla ett medelstort dricksglas.

2. Det är bara kiss.

BÅDE OCH Det beror på vem man frågar.

Det är säkerställt att en stor del av det kvinnliga sprutet består av urin, men någon direkt kvantitativ undersökning av utsöndringarna har aldrig gjorts.

Samuel Salama från det franska privatsjukhuset Parly II i Le Chesnay analyserade i samband med sin forskning vätskan från sju kvinnors ejakulationer.

I två kvinnors fall var det identiskt med urin, för fem andra fanns varierande mängder av slidsekret och vätska från prostatan uppblandad med urinen. Huvuddelen kom dock i samtliga fall från urinblåsan.

En dansk studie av en kvinnas sprut konstaterade att 50 procent av den ejakulerade substansen vad urin.

3. Ejakulation sker bara om man stimulerar g-punkten

MYT Därmed inte sagt att ejakulation inte kan förekomma om man hittar och stimulerar den sägenomspunna g-punkten.

Men sprutorgasmer förekommer både vid slidorgasmer (inklusive g-punktorgasm) och klitorisorgasm.

Orsaken till sammanlänkningen mellan de två fenomenen står troligtvis att finna i det faktum att båda fram till för ett par år sedan var bristfälligt vetenskapligt undersökt.

4. Sprutorgasmer är ett nytt fenomen

MYT Även om sprutorgasmer sannolikt inte ingick i läroplanen när din lärare i sjunde klass redogjorde för (en del av) detaljerna kring livets mirakel, så har varken den kvinnliga anatomin eller för den delen glädjen under könsumgänget förändrats märkbart på flera tusentals år.

De tidigaste beskrivningarna av kvinnlig ejakulation är cirka 2000 år gamla.

I Europa beskrevs det först på 1400-talet, då den nederländske läkaren Laevenius Lemnius i invecklade ordalag beskriver fenomenet, som dock avslöjar att han felaktigt trodde att det var ett slags kvinnlig sperma.

5. Ejakulationen har ingen funktion

BÅDE OCH Världen är naturligtvis full av barn som har blivit till utan detta fenomen, men det råder enligt Samuel Salama inget tvivel om att en rejäl genomsköljning av slidan gör det lättare för sädescellerna att befrukta ägget.

Dels underlättar den ökade mängden av vätska simturen, dels är ejakulationsvätskan inte tillnärmelsevis så sur som den normala miljön i slidan och gör därmed miljön mindre fientlig för de basiska sädescellerna.

6. Det är extremt ohygieniskt

MYT: Det är det faktiskt inte. Helt färsk urin innehåller i stort sett inga bakterier.

Är du trött på fake news och vill ha ordning på fakta?

Få 3 nr av Illustrerad Vetenskap för 79,00. Klicka här.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: