Sexpartner

Unga kvinnor ligger mer

Män har generellt fler sexpartner genom livet än kvinnor. Kanske för att det tills nyligen inte har varit socialt accepterat att även kvinnor kan vara sexuellt utlevande. Men nu tar unga kvinnor revansch.

De flesta människor har inte haft så många sexuella partner genom livet, som man kanske föreställer sig. Hälften av alla män har högst legat med 6 olika kvinnor, medan det i kvinnornas fall endast handlar om 4 partner.

Män har dubbelt så många sexuella partner

Den andra hälften är däremot mindre tillbakahållen, och var tredje man eller var femte kvinna har alltså haft minst 10 partner. Rent statistiskt betyder det att det genomsnittliga antalet partner hamnar ganska högt, 14 för män och 7 för kvinnor, men det beror alltså på att en liten del har väldigt många partner.

Yngre kvinnor de mest frigjorda

De mest sexuellt utsvävande kvinnorna hittar man i åldersgruppen 25-34 år, där 30 procent har haft sex med minst 10 olika män. Hos männen är det däremot 45-54-åringarna som har varit mest promiskuösa, och bland dem har 43 procent haft minst 10 partner.

Det skulle kunna tyda på att den sexuella revolutionen som har gjort det mer acceptabelt att ha sex med flera olika partner, har kommit till kvinnor senare, och först nu är på väg att slå igenom, medan männen under längre tid har känt sig moraliskt berättigad ett mer utåtriktat sexliv.

Läs också vår artikel ‘Hur många sexualiteter finns det?