Wikimedia Commons

Kondomens historia: Från tarmar till siden och stäppgräs

INTIMZONEN: Forntidens älskare rullade djurtarmar på snoppen, och renässansens soldater använde en salivimpregnerad bomullsduk. Kondomer har varit med oss sedan tidernas begynnelse, i mer eller mindre geniala versioner. Välkommen till kondomens historia.

Kondomer cirka 12000 f.Kr.: Hölster

Grottmännen satte en dutt på penis

© Wikimedia Commons

Det första förhistoriska tecknet på kondomer står att finna i en mörk och fuktig grotta i Frankrike. En man med ett hölster på könsorganet framträder stolt och upprest i en grottmålning i den 300 meter långa Grottes des Combarelles i Aquitaine. En del arkeologer menar att det handlar om den tidigaste kända formen av preventivmedel, men teorin är omstridd.

Kondomer cirka 3000 f.Kr.: Getblåsor

Kung Minos fick hjälp från djuren

© Shutterstock

Den första kondomliknande mojängen känd i historisk tid – det vill säga från skriftliga källor – är Kung Minos getblåsa. Minos var kung av Knossos på Kreta och hade enligt myten en del problem i sängkammaren. Hans sperma innehöll nämligen skorpioner och ormar, och först när han, eller frun Pasiphaë, började använda en getblåsa som skydd blev det fart i sänghalmen.

Kondomer cirka 1000 f.Kr.: Hölster av lin

Egyptierna skyddade sig mot plattmask

© Smithsonian

De gamla egyptierna hade svåra problem med mask. I Nilområdets stillastående färskvattensjöar vimlade det av plattmasklarver som trängde upp genom huden på befolkningen och in i levern, blåsan och andra organ.

Sjukdomen, som i dag är känd som snäckfeber, bidrog till Egyptens rykte som ”landet där pojkarna har menstruation”, eftersom de kissade blod. Och för att skydda sig mot den smärtsamma åkomman, som egyptierna trodde var sexuellt överförbar, täckte männen penis med ett tunt hölster av lin.

Kondomer cirka 50 f.Kr.: Djurtarmar

Romarna gick till orgie iförda fårtarmar

© Shutterstock

De orgieglada romarna såg inte kondomen som ett medel mot graviditet, utan var upptagna av dess effektivitet mot könssjukdomar. De använde både kondomliknande anordningar av get- och fårtarmar och det har till och med spekulerats i om de använde hud från döda krigare.

Kondomer år 0: Siden fuktat med olja

Kineserna gled in med halt tyg

© Wikimedia Commons/Shutterstock

I Fjärran Östern täckte kejsartidens kineser gärna det manliga könsorganet med en tunn sidenduk doppad i olja för optimal glideffekt. Japanerna föredrog den så kallade kabuta-gata, ett torkat sköldpaddsskal eller en läderbit, som bara täckte ollonet.

Kondomer 1564: Bomullsduk

Salivimpregnerade duktrasor bekämpade syfilis

© Wikimedia Commons

Européerna tog med sig syfilis hem från den nya världen och på 1500-talet spred franska erövringsarméer sjukdomen över hela Europa. Den kände italienske läkaren Gabriello Fallopio beskrev i sin bok ”Om den franska sjukan” (1564), hur en liten bomullsduk över ollonet kunde ge skydd, speciellt om det i förväg impregnerades med medel som saliv eller, ännu bättre, en nypa kvicksilvernitrat. Fallopio påstås ha testat kondomen på 1100 män, som alla förskonades från syfilis.

Kondomer på 1600-talet: Tarmöverdrag

Slaktaren levererade till sovrummet också

© Wikimedia Commons

På 1600-talet blev kondomer gjorda av inälvor från fisk, nötkreatur och får allt vanligare. I början tillverkades de av slaktare och fiskhandlare, som förstod sig på tarmar och blåsor, men med tiden som redskapet blev eftertraktat inte bara som skydd mot sjukdomar, utan även som preventivmedel, specialiserades produktionen. Kondomen behandlades till exempel med svavel för att den skulle bli halare, och 1750 öppnade den första kondomhandlaren i London.

Kondomer 1855: Vulkaniserat gummi

Goodyear gav världen den återanvändbara kondomen

© Science Museum London

Den amerikanske kemisten Charles Goodyear lyckades 1839 vulkanisera gummi – det vill säga att tillsätta svavel under uppvärmningen och därmed bevara elasticiteten – och plötsligt blev det möjligt att massproducera mer slitstarka och flexibla kondomer. De första kom 1855, var 1–2 millimeter tjocka – och kunde återanvändas. Efter att ha tvättats med vatten och tvål och torkning på specialtillverkade torkstativ var kondomen så gott som ny.

Kondomer 1929: Latex

Gummi tillsatt vatten förde kärlekspar närmare varandra

© Science Museum, London

Youngs Rubber Company från USA var de första att lansera latexkondomen 1929. Latex är gummi som blandas med vatten och på så sätt blir tunnare och mer flexibelt. Kondomerna kunde nu sträckas ut till åtta gånger normalstorleken och var nu mindre än en millimeter tjocka. I dag är de vanligaste latexkondomerna 0,06 millimeter tjocka.

Kondomer 2016: Stäppgräs

Australiskt gräs ska förstärka latexkondomen

© Shutterstock

En forskargrupp på University of Queensland ska utveckla en kondom av en blandning av latex och den australiska stäppgräsarten spinifex. Kondomen blir 30 procent tunnare än vanliga kondomer, och lika hållbara. Spinifex-gräs innehåller en speciell nanocellulosa – den förstärkande komponenten i växters cellväggar – som i samband med latex gör kondomerna 20 procent starkare.