Shutterstock

Kan man vara asexuell?

Finns det personer som går helt asexuella genom livet och aldrig någonsin tänder på en annan människa?

Asexuella personer lockas inte av sex och tänder varken på män eller kvinnor.

Enligt en engelsk studie med mer än 18 000 testdeltagare är cirka en procent av befolkningen asexuella. Testdeltagarna tillfrågades bland annat om sexuella preferenser, antalet partner och hur ofta de deltog i sexuella aktiviteter. De personer som svarade att de aldrig hade känt sig sexuellt attraherade av någon kategoriserades som asexuella.

Av de 195 asexuella personerna var 70 procent kvinnor.

Även om färre asexuella personer ingick i långvariga förhållanden än sexuella personer, var mer än 30 procent ändå gifta eller bodde med en partner.

70 procent av de asexuella personerna är kvinnor. Och trots att de saknar sexlust har 30 procent av dem fasta förhållanden.

Asexuella kan nämligen mycket väl vara romantiskt attraherade av andra utan att vara sexuellt attraherade av dem. Och trots att de inte har någon sexlust väljer en del att ändå delta i sexakter, exempelvis för att få barn.

Vänsterhänta är oftare asexuella

Studien visade också att asexuella personer hade sämre hälsa, samt att asexuella kvinnor fick sin menstruation senare än sexuella kvinnor.

En annan studie har visat att det är 2,5 gånger mer sannolikt att vara asexuell om man inte är högerhänt.

Asexualitet skiljer sig från sexuella störningar som frigiditet, ett tillstånd i vilket personer lider av bristande sexlust. Asexuella påverkas i regel inte av att sakna sexbehov, utan ser det bara som en naturlig del av sin personlighet.

Kan man bli asexuell med tiden?

Även om du tidigare har varit attraherad av en annan människa kan du faktiskt bli asexuell senare i livet.

LÄS OCKSÅ: Hur många sexuella läggningar finns det?

Asexualitet är inte något oföränderligt tillstånd och på samma sätt som en del heterosexuella personer kan uppleva attraktion till en person av samma kön – eller tvärtom – kan asexualitet också senare i livet ta sig större eller mindre uttryck. Du kan alltså mycket väl vara asexuell under en period av ditt liv, utan att det behöver bli din sexuella läggning under resten av livet.

Du kan förlora sexlusten under en period av livet utan att vara asexuell

Bristande sexlust behöver inte nödvändigtvis betyda att du är på väg att bli asexuell.

© Shutterstock

Att vara asexuell är emellertid inte detsamma som att inte ha lust att vara intim med sin partner. Bristande sexlust kan ha flera orsaker och om du inte längre har lust att ha sex med din egen partner måste det inte betyda att du är på väg att bli asexuell. Det kan exempelvis vara så att du har lust att ha sex med andra, men inte tänder på din partner längre.

LÄS OCKSÅ: Hur många kön finns det?