Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naken kvinna
Människan - Sex

Vår hjärna tänder på sex

Hjärnan arbetar för högtryck, när vår blick faller på en naken människa.

Att anblicken av nakna människor kan sätta igång fantasin vet de flesta, men nu har finska forskare i ett försök visat att bilden av nakna människor dessutom får hjärnan att arbeta betydligt effektivare. Sexuellt stimulerande signaler påskyndar helt enkelt hjärnans behandling av synintrycken.

Hjärnforskare vid universiteten i Tampere och Aalto i Finland lät 15 personer titta på bilder av människor, som var nakna eller endast iklädda badkläder.

Bilderna växlade med bilder av ansikten och bilar. Redan i förväg visste man att ett bestämt område längst bak i hjärnan är känsligt för i synnerhet synintryck av människor, och man visste också att signalerna oftast visar sig som starka negativa utslag vid EEG-registreringar (elektroencefalografi). Nu ville man undersöka hjärnans reaktioner på anblicken av nakna kroppar.

Var och en av försökspersonerna fick sitta i en stol framför en monitor och se bilderna i slumpvis ordningsföljd. Samtidigt registrerade forskarna med EEG deras reaktioner på synintrycken. På varje deltagares huvud fästes 21 elektroder, med vilka man registrerade de elektriska svängningarna i hjärnan.

Mätningarna avslöjade att åsynen av nakna kroppar stimulerade flera neurala nätverk till aktivitet. Inom loppet av mindre än 120 millisekunder arbetade hjärncellerna för högtryck med att bearbeta bilderna av människor utan en tråd på kroppen, och aktiviteten var mer omfattande och mer ihållande än i de andra fallen.

Få överblick över världens mäns storlek på penis.

När deltagarna såg personer i badkläder, blev hjärnan nästan lika stimulerad. Ansikten gav också ett visst utslag, medan bilder av bilar inte hade alls lika stor effekt.

Forskarna vet inte varför hjärnan reagerar så, men förklaringen kan vara att vi av naturen har behov av att vara effektiva, när det gäller att välja sexualpartners så att vi kan reproducera oss. Ju snabbare vi registrerar om det finns potentiella partners i närheten, desto snabbare kan vi bilda par och få barn.

Bilder av bar hud ger snabbast reaktion

Försökspersonerna fick se bilder av bilar (A), ansikten (B), nakna människor (C) och människor i baddräkt (D). Hundra millisekunder senare började forskarna mäta hjärnaktiviteten. Hjärnan reagerade snabbast och kraftigast på de nakna eller lättklädda människorna.

Den elektriska aktiviteten i hjärnan mäts i mikrovolt (µV). Ju större utslag (amplitud) från 0-punkten, desto större hjärnaktivitet i det aktuella området. Aktiviteten är störst i de orange och lila hjärnområdena.

Läs också:

Sex

3 skäl till att våren väcker din sexlust

3 minuter
Sex

INTIMZONEN: Vetenskapens 7 råd för bättre sex

12 minuter
Twee mensen hebben seks onder de dekens
Sex

INTIMZONEN: Tänker män på sex var sjunde sekund?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj