Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

sex men women
Människan - Sex

Har män större sexbehov än kvinnor?

Sexlust: Män framställs ofta som kvinnohungriga, sexfixerade försteälskare, men har män verkligen ett större behov av sex, och förändras det under livets gång?

Som tonåringar har män som regel större aptit på sex än jämnåriga kvinnor. I denna ålder kulminerar nämligen männens sexlust, varefter den sedan långsamt börjar avta. Kvinnornas sexlust blir omvänt större genom livet och når sin absoluta topp först när de närmar sig övergångsåldern.

Kvinnors sexlust stiger med åldern

I 40-årsåldern är det inte ovanligt att kvinnor har påtagligt mer lust till sex än sina jämnåriga manliga partners. Psykologen David Buss vid University of Texas at Austin i USA lade 2010 fram en hypotes om att kvinnors sexlust ökar i takt med att de har svårare att bli gravida och därför måste "arbeta hårdare" för att fortplanta sig.

En amerikansk undersökning från 2010 drar dessutom slutsatsen att även om män tittar markant mer på porr och onanerar betydligt mer än kvinnor samt i någon mån har fler partners, fler "one night stands" och är mer otrogna – så får de endast ut obetydligt fler samlag av detta än kvinnorna.

När resultaten jämförs med en motsvarande undersökning från 1993, visar det sig faktiskt att skillnaden mellan mäns och kvinnors sexlust har blivit mindre de senaste 20 åren.

Läs också:

Sex

Nya försök avslöjar hemligheten bakom mäns sexlust

2 minuter
nb_u23 sexpille
Sex

Nytt piller ökar kvinnors sexlust

0 minuter
Sex

INTIMZONEN: Därför får män lättare orgasm

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj