nb_u50 Lingerie

För män rimmar spetsunderkläder på sex

Spetsar, strumpeband och höfthållare väcker mannens inre råtta, om man ska tro en ny undersökning. Försök med råttor visar hur hjärnan lär sig att associera klädsel med sex.

10 december 2014 av Carsten Nymann

Varför är spetsunderkläder så populära hos män – märk väl när de sitter på kvinnor?

En ny undersökning på det kanadensiska Concordia University i Montreal tyder på att männen har lärt sig att koppla sex med specifika ekipering såsom spetsunderkläder.

Sexuellt beteende i djurriket

Omedelbart låter yttrandet uppenbart, och forskarnas arbete har i första hand fokuserat på att belysa sexuellt beteende i djurriket, framför att lyfta på täcket hos människorasen.

Ändå menar en av undersökningens upphovsmän, psykologen Gonzalo R. Quintana Zunino, att resultaten kan användas till att bättre förstå sexualdrift hos människor.

Utklädda råttor i sexförsök

Forskarna lät en grupp jungfruliga råtthanar para sig med råtthonor som var iklädda en speciell kappa.

Därefter valde råttorna konsekvent att para sig med råtthonor som bar kappan, och även jungfruliga råtthanar som inte hade hade egna erfarenheter med kapp-råttorna föredrog dem.

Spetsunderkläder sätter hjärnan i sex-beredskap

Forskarna analyserade därefter råttornas hjärnor och upptäckte att aktiviteten i råttornas lustcentrum dessutom var högre bland råtthanar som hade sex med utklädda råtthonor, än hos råtthanar som var "satta till" att para sig med nakna råtthonor.

Framförallt denna aspekt menar Zunino & co. möjligtvis kan överföras till människor, där män antingen via erfarenhet eller kultur har lärt sig att spetsunderkläder är garant för sex - och ökad njutning.

Kvinnor låter också sig styras av sina begär

De basala drifterna styr inte bara mannens beteende. När kvinnan har ägglossning är det en grottman hon vill ha. Läs mer här:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: