Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Finns G-punkten?

En särskild erogen zon, som döljer sig ett par centimeter upp i vaginan och kan få hjärnan att explodera i ett rus av signalsubstanser. Så beskrivs ofta kvinnans g-punkt. Men sanningen är att det lilla njutningscentret fortfarande kan ge forskare huvudbry.

Shutterstock

G-punkten finns – åtminstone om beteckningen syftar på den känsla som vissa kvinnor uppnår vid stimulering av en speciell erogen zon framtill och mellan fem och sex centimeter upp i vagina.

Där-emot tvistar de medicinska forskarna fortfarande om det i kvinnokroppen finns någon särskild anatomisk struktur som faktiskt är källan till njutningen.

År 2017 publicerade forskare i den vetenskapliga tidskriften The Journal of Sexual Medicine data från dissektionen av 13 döda kvinnor mellan 32 och 97 år.

I tre ställningar stimuleras G-punkten

Forskare: Namnet är missvisande

Forskarna kunde inte hitta någon G-punkt hos någon av dem. Hjärnskanningar gjorda vid Rutgers University i 2011 tyder dock på att G-punkten existerar.

Stimulering av slidväggen aktiverar nämligen flera och större grupper av celler i hjärnan än enbart stimulering av klitoris. Huvudförfattaren, Barry Komisaruk, anser att ordet “punkt” är missvisande och föreslår i stället “G-regionen” eller “G-området”.

Läs också:

Sex

6 myter om Viagra

3 minuter
Sex

INTIMZONEN: Så många kvinnor får fontänorgasmer

3 minuter
Sex

INTIMZONEN: Vetenskapens 7 råd för bättre sex

12 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj