Shutterstock

Därför får män lättare orgasm än kvinnor

INTIMZONEN: Det är allmänt känt att män vanligen har en enklare väg till de glädjefyllda sekunderna då hjärnan exploderar i ett fyrverkeri av belöningssubstanser. Förklaringen står att finna i flera olika faktorer.

De flesta forskare är eniga om att syftet med mannens orgasm är att få honom att sprida sin säd och på så vis garantera avkomma.

Detta resonemang kan dock inte överföras direkt på kvinnor, eftersom en kvinna mycket väl kan bli gravid även utan att få orgasm under samlaget.

Det kan vara en förklaring till varför män har en enklare väg till det bombardemang av belöningshormoner som en orgasm för med sig, trots att kvinnor har dubbelt så många nervändar i klitoris som män har i sin penis.

Sexlusten börjar mellan öronen

En annan förklaring kan vara den stora skillnaden mellan manlig och kvinnlig sexualitet.

Något förenklat kan man säga att mäns sexlust börjar mellan benen, medan den hos kvinnor i högre grad uppstår mellan öronen.

I en koreansk studie från år 2013 visade hjärnskanningar att romantisk erotik utlöser mer aktivitet i kvinnors hjärna än fysisk erotik och att kärleksfulla antydningar gjorde dem mer sexuellt upphetsade än direkt sexuellt laddade uttalanden.

För männen var det sig precis tvärtom.

Vad händer i kroppen under en orgasm? Lär dig mer i den här videon.

Bristande överensstämmelse mellan hjärna och kropp

Samtidigt kompliceras kvinnans sexualitet något av att hjärnan och kroppen inte alltid är överens om hur sexuellt upphetsad hon är. Därför finns det inte alltid ett samband mellan hur sexuellt upphetsad en kvinna är och slidans fuktighet.

Hos kvinnor är det med andra ord många faktorer som måste samverka för att de ska få uppleva de glädjefyllda sekunderna då hjärnan svämmar över av belöningsämnen.

© Claus Lunau

Kvinnans orgasm

Det här händer när en kvinna får orgasm.

Fas 1: Upphetsning

När en kvinna blir upphetsad ökar blodflödet i hennes könsorgan.

Blodkärlen vidgas, varefter klitoris och blygdläpparna svullnar.

Varaktighet: Från några minuter till flera timmar

Fas 2: Platå

En kraftig blodgenomströmning får de nu fuktiga slidväggarna att svullna och bli fasta (så att de kan ta emot penisen).

Klitorisen blir så känslig att den dras tillbaka för att undvika direkt stimulering.

Varaktighet: Flera minuter

Fas 3: Orgasm

Rytmiska sammandragningar förekommer i och kring slidan. Livmodern drar ihop sig och lyfts något, så att trycket inne i den ökar.

Ett negativt tryck uppstår i livmodern, vilket bidrar till att suga upp sperman. I hjärnan frigörs belöningsämnet dopamin och trygghetshormonet oxytocin.

Varaktighet: Vanligen bara några sekunder