Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mand får orgasme

Därför får män lättare orgasm än kvinnor

INTIMZONEN: Det är allmänt känt att män generellt har lättare att få uppleva de glädjefyllda sekunderna då hjärnan exploderar i ett fyrverkeri av belöningssubstanser. Förklaringen finns i fler olika faktorer.

Shutterstock

Generellt är forskarna eniga om att ändamålet med mannens orgasm är att uppmuntra mannen till att sprida sin säd och på så sätt garantera sin avkomma.

Detta kan dock inte överföras direkt till kvinnor, då en kvinna mycket väl kan bli gravid trots att hon inte har fått någon orgasm under samlaget.

Det kan vara en av förklaringarna till varför män har lättare att uppleva det bombardemang av belöningshormoner som en orgasm innebär, även om kvinnor har dubbelt så många nervändar i klitoris som män har i sin penis.

Sexlusten startar mellan öronen

En annan förklaring kan finnas i den stora skillnaden mellan manlig och kvinnlig sexualitet.

Enkelt förklarat kan man säga att mäns sexlust startar mellan benen medan den hos kvinnor i högre grad uppstår mellan öronen.

I en koreansk studie från 2013 visade hjärnskanningar att romantisk erotik utlöser mer aktivitet i kvinnors hjärnor än fysisk erotik och att kärleksfulla antydningar gjorde dem mer sexuellt upphetsade än direkt sexuellt laddade uttalanden.

Hos männen förhöll det sig precis tvärtom.

Vad händer i kroppen under en orgasm? Lär dig mer i den här videon.

Oenighet mellan hjärna och kropp

Samtidig blir kvinnors sexualitet något komplicerad av att deras hjärna och kropp inte alltid är eniga om hur sexuellt upphetsade de är och därför finns det inte alltid ett samband mellan hur sexuellt upphetsade de är och hur våt slidan är.

Hos kvinnor är det alltså många olika faktorer som ska samspela för att de ska få uppleva glädjefyllda sekunderna då hjärnan svämmar över av underbara belöningsämnen.

Kvinnans orgasm

Detta händer i kroppen när kvinnor får orgasm.

Läs också:

Sex

6 myter om Viagra

3 minuter
nb_u14 Orgasm
Sex

Orgasm – därför fejkar kvinnor

2 minuter
Sex

Nya försök avslöjar hemligheten bakom mäns sexlust

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj