Orgasme top

Därför får män lättare orgasm än kvinnor

Det är allmänt känt att män generellt har lättare att få uppleva de glädjefyllda sekunderna då hjärnan exploderar i ett fyrverkeri av belöningssubstanser. Förklaringen finns i fler olika faktorer.

26 oktober 2016

Generellt är forskarna eniga om att ändamålet med mannens orgasm är att uppmuntra mannen till att sprida sin säd och på så sätt garantera sin avkomma.

Detta kan dock inte överföras direkt till kvinnor, då en kvinna mycket väl kan bli gravid trots att hon inte har fått någon orgasm under samlaget.

Det kan vara en av förklaringarna till varför män har lättare att uppleva det bombardemang av belöningshormoner som en orgasm innebär, även om kvinnor har dubbelt så många nervändar i klitoris som män har i sin penis.

Sexlusten startar mellan öronen

Vad händer i kroppen under en orgasm? Lär dig mer i den här videon.

En annan förklaring kan finnas i den stora skillnaden mellan manlig och kvinnlig sexualitet.

Enkelt förklarat kan man säga att mäns sexlust startar mellan benen medan den hos kvinnor i högre grad uppstår mellan öronen.

I en koreansk studie från 2013 visade hjärnskanningar att romantisk erotik utlöser mer aktivitet i kvinnors hjärnor än fysisk erotik och att kärleksfulla antydningar gjorde dem mer sexuellt upphetsade än direkt sexuellt laddade uttalanden.

Hos männen förhöll det sig precis tvärtom.

>> Okej, må så vara att män får orgasm lättare. Men vem får de bästa?

Oenighet mellan hjärna och kropp

Samtidig blir kvinnors sexualitet något komplicerad av att deras hjärna och kropp inte alltid är eniga om hur sexuellt upphetsade de är och därför finns det inte alltid ett samband mellan hur sexuellt upphetsade de är och hur våt slidan är.

Hos kvinnor är det alltså många olika faktorer som ska samspela för att de ska få uppleva glädjefyllda sekunderna då hjärnan svämmar över av underbara belöningsämnen.

Kvinnans orgasm

? FAS 1 U P P H E T S N I N G När en kvinna blir upphetsad ökar blodflödet till könsorganen. Blodkärlen vidgas och klitoris och blygdläppar svullnar. Varaktighet: Från några minuter till flera timmar.

|

? FAS 2 P L A T Å Kraftig blodtillströmning får de nu fuktiga slidväggarna att svullna upp och bli fasta (så att de kan ta emot penis). Klitoris blir så känslig att den dras tillbaka för att undvika direkt stimulering. Varaktighet: Flera minuter.

? FAS 3 O R G A S M Rytmiska sammandragningar förekommer i och omkring slidan, och livmodern drar sig samman och lyfts lite, så att trycket i den ökar. Ett negativt tryck uppstår i livmodern, vilket bidrar till att suga upp sperma. I hjärnan frisätts belöningsämnet dopamin och trygghetshormonet oxytocin. Varaktighet: Vanligtvis bara några sekunder.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: