Läs också

Infekterad T-cell

Tre myter om hiv

Forelsket par med slikkepind

8 vetenskapliga vägar: Så gör du någon förälskad i dig

Kärlek, förälskelse och begär handlar naturligtvis mest av allt om känslor men trots det finns det hjälp att hämta i vetenskapen – som faktiskt kan visa exakt hur du blir oemotståndlig för den du vill ha.

5 augusti 2016 av Jakob Priess

Glöm allt om Tinder och datingsidor. Skippa fredagens jakt på dansgolvet. Och hoppa även över blinddaten som väntar nästa vecka.

Jakten på den enda behöver inte vara så krävande, för med vetenskapens hjälp kan du maximera dina chanser att locka den personen direkt till dig istället – OCH se till att hen blir stormande förälskad i dig.

Häng med här - det är vetenskap, så du kan tacka oss sedan:

1. Intressera dig för miljön

Det krävs inte allt för mycket att vara lite miljömedveten men det finns massor att hämta – inte bara för miljön utan också för dig.

En amerikansk studie från 2014 avslöjar nämligen att människor som handlar miljömedvetet - speciellt genom att köpa miljövänliga och ekologiska varor - uppfattas som mer attraktiva livspartners.

Omvänt gäller också - är du ute efter ett snabbt förhållande här och nu så ska du se till att använda ditt kort på lyxvaror.

Samma studie visar nämligen att människor som föredrar att köpa dyra och lyxiga varor uppfattas som fysiskt attraktiva och lämpliga för korta förhållanden utan förpliktelser.

2. Spela svårfångad! (gäller kvinnor)

2014 genomförde kanadensiska psykologistuderande ett försök med speed-dating och upptäckte att kvinnor, som spelar svårfångade faktiskt uppfattas som mer attraktiva av män.

Tricket visade dock inte om mannen redan var intresserad - i försöket definierades detta som att mannen själv hade valt att tala med kvinnan och inte tvingades till det genom speed dating-planen.

Samtidig uppfattade männen faktiskt - även om de intensifierade jakten på just dessa - kvinnor som spelade svårfångade som mindre sympatiska. Så att spela svårfångad kan ge dig en man, men du behöver andra medel för att hålla fast vid honom.

3. Lägg ansiktet i rätt veck

Mand stolt

Ett mycket känt försök från Department of Psychology vid University of British Columbia i Kanada avslöjade 2011 att män och kvinnor attraheras av olika ansiktsuttryck hos en potentiell partner.

Män fann kvinnor som mest attraktiva och värdiga som potentiella partner när deras ansikten utstrålade glädje och som minst attraktiva när de utstrålade stolthet.

Kvinnor fann män som utstrålade glädje MINST attraktiva, medan de män som utstrålade stolthet klart hamnade i toppen som de mest attraktiva och eftertraktade.

Något uppseendeväckande fann båda könen det andra könet attraktivt om den potentiella partnern utstrålade skam.

4. Var lite mystisk (gäller män)

2011 genomförde psykologer vid amerikanska Harvard University en studie av kvinnors attraktion till män baserat på om männen hade uppgett att de var intresserade av kvinnorna.

I försöket tog forskarna en samling bilder av män och presenterade dem för tre olika grupper av kvinnor som ombads värdera hur attraktiva de ansåg männen var.

Den ena gruppen av kvinnor fick veta att männen hade sett kvinnornas Facebook-profil och sagt att de fann kvinnorna "attraktiva", medan den andra gruppen fick samma historia men med uppgiften att männen hade uppfattat dem som "genomsnittliga".

Den tredje gruppen av kvinnor fick inte veta något om männens reaktion på Facebook-profilerna - varken något bra eller dåligt.

Utifrån det värderade kvinnorna i den tredje gruppen männen som betydligt mer attraktiva än kvinnorna i de två andra grupperna.

5. Använd kroppen

Rör dig, använd armarna när du talar, utför något i omgivningen och se till att du är levande när du kommunicerar.

Det kan låta ansträngande och förenklat, men det finns rikligt med vetenskapliga bevis på att människor som är "öppna" i sitt kroppsspråk och gestikulerar mycket när de talar uppfattas som mycket mer attraktiva.

I en undersökning från University of California, Berkeley i USA 2016 fann en forskargrupp att människor på speed-dating kategoriskt föredrog att gå på en ny date med en partner som hade använt kroppen aktivt när de pratade.

Samma grupp undersökte därefter om effekten var tydligt nog att märkas enbart med bilder på möjliga partners och även här fann de att båda könen ansåg att personer med en öppen hållning var betydligt mer attraktiva än de med en stängd hållning.

6. Håll ögonkontakten lite längre

Close Up Eye Contact

Ja, ja - det här är kanske inget du klarar helt på egen hand, eftersom det ju kräver att motparten orkar glo in i dina ögon tillräckligt länge.

Men kan du hålla kvar ögonkontakten med den du gärna vill ska ha begär till dig i två minuter (ok, det är rätt länge) så är det en säker vinnare.

1989 bad psykologen Joan Kellerman från University of Massachusetts 96 respektive 72 studenter i två nästintill legendariska försök att sätta sig parvis med en av det motsatta könet och stirra oavbrutet in i varandras ögon i två minuter.

Efter försöket berättade studenterna om "känslor av intensiv kärlek", "stor attraktion" och "personligt interesse" för den partner som de hade tittat in i ögonen.

"Det här indikerar att förlängda perioder med ögonkontakt kan knyta människor samman och även väcka känslor av kärlek i två människor som aldrig tidigare har träffat varandra", konstaterade Joan Kellerman.

7. Stink testosteron (gäller BARA honom)

Studier - bland annat från University of Southern California - visar att kvinnor som har ägglossning föredrar män som bokstavligt talat osar av det manliga könshormonet testosteron.

Så skippa deodoranten en dag eller två och se till att din potentiellt utvalda är i närheten i rätt ögonblick. Vänta dock inte för länge, för då lär dofterna som du skickar ut bli något mer tvivelaktiga.

8. Skaffa hund

En hund gör en man mer attraktiv i kvinnors ögon visar ett israeliskt experiment från 2014.

I experimentet fick 100 kvinnor läsa korta beskrivningar om en mängd olika män - utan att de fick se bilder på de här männen.

Varje man som beskrevs som hundägare värderades som mer attraktiv, omsorgsfull och som en potentiell långsiktig partner av kvinnorna än de män som inte hade hund.

Den goda nyheten är ändå att det inte är nödvändigt att äga en hund. Det räcker med att ha en tillgänglig.

I ett franskt psykologiexperiment från 2008 undersökte ett forskarteam kvinnors bedömning av en man med och utan en hund vid sin sida.

En 20-årig kille fick gå fram till främmande kvinnor på gatan, visa intresse för dem och be om deras telefonnummer - därefter gjorde han samma sak med en hund vid sin sida.

I scenariot där han kontaktade kvinnor som hundägare fick han betydligt oftare positiv respons och ett telefonnummer med sig.

Vi guidar dig runt i forskarnas fantastiska värld

Få 3 nr av Illustrerad Vetenskap för 79,00. Klicka här.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: