5 goda skäl: Därför ska du ha sex ofta

Sex är inte bara en rolig aktivitet som får din hjärna att explodera i ett fyrverkeri av belöningsämnen. Det finns även en rad andra överraskande fördelar med det – speciellt om du ser till att ha det ofta.

Sex får dig inte bara på bättre humör - det kan även göra dig smartare och bättre på att känna dofter.

© Shutterstock

1. Det motverkar stress

© Shutterstock

Långa arbetsdagar och proppfulla kalendrar är verklighet för många av oss.

Men tidsbrist innebär inte att du ska välja bort sex. Tvärtom.

Sexoch beröring startar nämligen ett fyrverkeri av behagliga signalämnen i hjärnan, vilket gör dig på bättre humör och ökar ditt naturliga skydd mot stress.

Bland annat är det hormonerna dopamin, oxytocin och prolaktin som tillsammans stärker din inlärningsförmåga, ditt humör och din känsla av välbefinnande och avkoppling.

2. Det får dig att se yngre ut

Kanske har du upplevt hur sex gör att du känner dig yngre än vad födelsebeviset säger. Men visste du att det faktiskt kan få dig att se betydligt yngre ut?

Studier har visat att om man har sex ofta kan det dra bort fem till sju år av åldern på både män och kvinnor.

Andra studier visar att livet i stort och även den generella hälsan påverkas i positiv riktning när vi har sex ofta.

3. Det skyddar dig mot influensa

Intimitet och långa kyssar är kanske inte det första du känner för när influensan höjer kroppstemperaturen och täpper igen dina näsborrar.

Men det finns det som tyder på att det är precis vad du bör sträva efter när viruset härjar i din kropp.

I en studie från 2004 kom amerikanska forskare fram till att unga studenter som hade sex två gånger i veckan hade hela 30 procent mer av antikroppen immunglobulin A i sitt spott än de studerande som hade mindre eller mer sex.

Det innebar att de som hade sex två gånger i veckan var bättre skyddade mot infektioner och virus som förkylningar och influensa.

4. Det förbättrar ditt luktsinne

Om du skulle vilja bli bättre på att känna vad maten doftar eller hur du luktar i armhålan är det en bra ide att prioritera mer tid i sänghalmen.

Märkligt nog hjälper nämligen sex din näsa att prestera bättre.

Enligt uppgift beror det på hormonet prolaktin som utsöndras efter orgasm och producerar nya neuroner i hjärnans luktcentra.

5. Det gör dig smartare

Sex gör dig inte bara på bättre humör – det får även dina hjärnceller att bli piggare.

I ett försök från 2010 undersökte forskare vad som händer i hjärnan på möss om de har sex varje dag.

Resultatet var överraskande. På blott två veckor ledde det sexuella umgänget till ökad celltillväxt i hjärnans hippocampus, som bland annat är kopplad till minne och inlärning.

Men om du inte orkar fler aktiviteter mellan lakanen finns det fortfarande hopp. En studie från 2009 visar att bara tanken på tidigare sexuella utsvävningar kan stärka vår förmåga för analytiskt tänkande.