12 klitter
Människan - Sex

12 fakta om klitoris

Den är mycket mer än en liten knapp i kvinnans underliv. Klitoris gömmer sig under huden som ett isberg och först 1998 insåg forskarna hur den egentligen ser ut. Vi har gjort en lista på intressanta fakta om kvinnans njutningscentrum.

1. Har ett enda syfte

© Photo by NOTAVANDAL on Unsplash

Klitoris har bara ett syfte – att ge njutning. Det kvinnliga njutningscentrat är det enda organet hos människan som inte har någon annan anatomisk roll än att skapa sexuell upphetsning.

2. Kvinnans isberg

© Shutterstock

Den delen av klitoris som är synlig är endast toppen av ett isberg. Större delen gömmer sig inne i kvinnans kropp och är ungefär åtta centimeter lång. Det motsvarar en genomsnittlig icke-erigerad penis.

3. Flest nervändar här!

© Shutterstock

Med sina 8 000 nervändar finns det inget annat mänskligt organ som är lika känsligt som klitoris. Jämförelsevis har toppen på penis endast cirka 4 000 nervändar.

4. Växtvärk hela livet

Precis som öron och näsan slutar klitoris inte att växa. När en kvinna kommer upp i klimakteriet kommer hennes klitoris att vara ungefär fem gånger så stor som när hon var tonåring.

5. Alla har haft en

Båda könen börjar sitt liv som flickor i tidigt fosterstadium. Först när fostret är knappt tolv veckor gammalt har det utvecklat en penis om det är en pojke. Därför har du – oavsett om du är en kvinna eller en man – haft en klitoris.

6. Står för flest orgasmer

© Shutterstock

En analys av 33 studier som gjorts under de senaste 85 åren visar att mellan 50 och 75 procent av alla kvinnor endast får orgasm om klitoris stimuleras. Med andra ord är ett "vanligt" samlag sällan det som leder till att kvinnan får orgasm.

7. Den drar ihop sig

© Shutterstock

Under en orgasm drar klitoris ihop sig i pumpande rörelser. En klitorisorgasm medför vanligtvis tre till 16 sammandragningar och varierar mellan 10 och 30 sekunder.

8. Avståndet är avgörande

Forskning har visat att ju närmare slidöppningen klitoris sitter, desto lättare är det för en kvinna att få orgasm. Genom historien har flera kvinnor – utan att lyckas – försökt att flytta klitoris närmare slidöppningen genom operation i jakten på en orgasm. Den kvinna i historien som är mest känd och som genomgick ett misslyckat ingrepp för att operera sin klitoris är prinsessan Marie Bonaparte – barnbarnsbarn till Napoléons bror Lucien.

9. De blir hårda

Precis på samma sätt som en penis blir också klitoris styv när en kvinna blir upphetsad. Som sin manliga motsvarighet är klitoris en svällkropp som fylls med blod vid sexuell upphetsning.

10. Hyenor har de största

Alla däggdjur har dem, men hyenorna har de största i förhållande till sin storlek. De här asätarnas klitoris liknar en penis.Den är lång, hänger utanför kroppen och kan bli styv. Hyenahonorna har till och med ett hål på toppen av sin klitoris som de kissar ur, föder genom och parar sig med hjälp av.

11. Vi har bara haft koll på dem i 18 år

© Shutterstock

Klitoris var länge ett mysterium för forskarna. Först 1998 lyckades den australiensiska urologen Helen O’Connell kartlägga klitoris anatomi. Det gjorde hon med hjälp av MR-skanningar av en mängd kvinnors underliv.

12. Nyckeln till kvinnan

Ordet klitoris härrör från den antika grekiskan. Språkforskare anser att det kommer från ordet kleitoris som ungefär betydde liten hög. Ett annat förslag är att ordet betyder nyckel - en indikation på att klitoris är nyckeln till den kvinnliga sexualiteten.

Läs också:

Sex

6 saker du inte visste om orgasmer

5 minuter
Sex

Kondomens historia: Från tarm till latex

6 minuter
Sex

6 myter om Viagra

2 minuter
Mest populära

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!