Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Klitoris - kvinnans lustcentrum

12 fakta om klitoris

Den är mycket mer än en liten knapp i kvinnans underliv. Klitoris gömmer sig under huden som ett isberg och först 1998 insåg forskarna hur den egentligen ser ut. Vi har gjort en lista på intressanta fakta om kvinnans njutningscentrum.

1. Klitoris har bara ett ändamål

Klitoris - lust
© Photo by NOTAVANDAL on Unsplash

Klitoris har bara ett syfte – att ge njutning. Det kvinnliga njutningscentrat är det enda organet hos människan som inte har någon annan anatomisk roll än att skapa sexuell upphetsning.

2. Klitoris är kvinnans isberg

Klitoris är som ett isberg under kvinnans hud
© Shutterstock

Den delen av klitoris som är synlig är endast toppen av ett isberg. Större delen gömmer sig inne i kvinnans kropp och är ungefär åtta centimeter lång. Det motsvarar en genomsnittlig icke-erigerad penis.

3. Klitoris trumfar mannens ollon

Neuroner - klitoris är mer känslig än penis
© Shutterstock

Med sina 8 000 nervändar finns det inget annat mänskligt organ som är lika känsligt som klitoris. Jämförelsevis har toppen på penis endast cirka 4 000 nervändar.

4. Klitoris växer hela livet

Precis som öron och näsan slutar klitoris inte att växa. När en kvinna kommer upp i klimakteriet kommer hennes klitoris att vara ungefär fem gånger så stor som när hon var tonåring.

5. Alla människor har haft en klitoris

Båda könen börjar sitt liv som flickor i tidigt fosterstadium. Först när fostret är knappt tolv veckor gammalt har det utvecklat en penis om det är en pojke. Därför har du – oavsett om du är en kvinna eller en man – haft en klitoris.

6. Klitoris får flest orgasmer

Klitoris ger flest orgasmer
© Shutterstock

En analys av 33 studier som gjorts under de senaste 85 åren visar att mellan 50 och 75 procent av alla kvinnor endast får orgasm om klitoris stimuleras. Med andra ord är ett "vanligt" samlag sällan det som leder till att kvinnan får orgasm.

7. Klitoris drar ihop sig

Klitoris kan dra ihop sig
© Shutterstock

Under en orgasm drar klitoris ihop sig i pumpande rörelser. En klitorisorgasm medför vanligtvis tre till 16 sammandragningar och varierar mellan 10 och 30 sekunder.

8. Klitoris placering är avgörande

Prinsessan Marie Bonaparte opererade sin klitoris

Forskning har visat att ju närmare slidöppningen klitoris sitter, desto lättare är det för en kvinna att få orgasm. Genom historien har flera kvinnor – utan att lyckas – försökt att flytta klitoris närmare slidöppningen genom operation i jakten på en orgasm. Den kvinna i historien som är mest känd och som genomgick ett misslyckat ingrepp för att operera sin klitoris är prinsessan Marie Bonaparte – barnbarnsbarn till Napoléons bror Lucien.

9. Klitoris erigerar

Precis på samma sätt som en penis blir också klitoris styv när en kvinna blir upphetsad. Som sin manliga motsvarighet är klitoris en svällkropp som fylls med blod vid sexuell upphetsning.

10. Hyenor har störst klitoris

Alla däggdjur har dem, men hyenorna har de största i förhållande till sin storlek. De här asätarnas klitoris liknar en penis.Den är lång, hänger utanför kroppen och kan bli styv. Hyenahonorna har till och med ett hål på toppen av sin klitoris som de kissar ur, föder genom och parar sig med hjälp av.

11. Vi har bara känt till klitoris i 21 år

Klitoris anatomi
© Shutterstock

Klitoris var länge ett mysterium för forskarna. Först 1998 lyckades den australiensiska urologen Helen O’Connell kartlägga klitoris anatomi. Det gjorde hon med hjälp av MR-skanningar av en mängd kvinnors underliv.

12. Klitoris betyder nyckel

Ordet klitoris härrör från den antika grekiskan. Språkforskare anser att det kommer från ordet kleitoris som ungefär betydde liten hög. Ett annat förslag är att ordet betyder nyckel - en indikation på att klitoris är nyckeln till den kvinnliga sexualiteten.

Läs också:

Sex

6 saker du inte visste om orgasmer

5 minuter
Sex

INTIMZONEN: Vetenskapens 7 råd för bättre sex

12 minuter
Twee mensen hebben seks onder de dekens
Sex

INTIMZONEN: Tänker män på sex var sjunde sekund?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj