Se bilden: 1 000 år gammal mumie har kvar kalufs

Arkeologerna fick något av en överraskning när de grävde i den knastertorra jorden under ett välbeställt område i Peru.

Mumie

Ichma-folket dominerade den centrala kusten i nuvarande Peru och tros ha byggt upp emot 16 olika pyramider i området.

© Cris Bouroncle / AFP via Getty Images

Under Perus stressiga huvudstad Lima har arkeologer gjort en överraskande upptäckt: En 1 000 år gammal mumie med ett kranium fullt av långa och extremt välbevarade bruna lockar.

Mumien hittades i det välbärgade Miraflores-distriktet, som är ett framstående bostads- och hotellområde som ligger söder om stadens centrum vid Stillahavskusten.

Forskarna tror att den avlidna människan troligen tillhörde den så kallade Ichma-kulturen, som levde i den södra delen av dagens Lima innan Inkariket kom till makten.

Förutom den imponerande hårmanen skiljer sig den gamla människan från andra begravningar i området på flera sätt, enligt forskarna:

Omgiven av två keramikkrukor och ett tyg som är lindat runt flera metallföremål ligger kroppen med böjda ben och korslagda fötter, en position som är karakteristisk för begravningar i Ichma-kulturen.

Arkeologerna noterar också mumiens käke, som nästan är intakt efter 1 000 år under den knastertorra sydamerikanska jorden.

En skattkammare av gamla folkslag

Mumien, vars kön ännu inte är känt, hittades i en ceremoniell grav bredvid en lerpyramid vid namn Huaca Pucllana.

Forskarna tror att pyramiden byggdes omkring 500 e.Kr. av medlemmar av den så kallade Limakulturen, som också var ett av de dominerande folken i Peru under perioden upp till Inkarikets dominans.

Runt 700 e.Kr. togs området över av den fortfarande relativt okända Wari-kulturen, tills Ichma-kulturen uppenbarligen började använda platsen som en begravningsplats år 1000 e.Kr.

Området kring Perus centrala kust har alltså varit hemvist för flera olika folkslag, och storstaden Lima uppges ha så många som 400 olika områden med arkeologiska ruiner, där forskare ofta hittar mumier.