Särskild teknik kan kanske behandla jordnötsallergi

Försök på möss visar att världens miljontals jordnötsallergiker eventuellt kan bli hjälpta.

Överkänslighet mot jordnötter är en av de vanligaste formerna av matallergi bland barn i västvärlden och förekomsten kan rentav vara ökande.

Tyvärr är det stor risk att utsättas för jordnötter av misstag och i värsta fall kan överkänsligheten medföra en livshotande anafylaktisk reaktion.

Därför finns det ett stort behov av att hitta bättre och mer snabbverkande behandlingar, och nu har forskare vid University of California i USA gjort ett genombrott i labbet som de hoppas ska förändra livet för miljontals människor runtom i världen.

Genom att söka inspiration i dels mRNA-vaccinet mot covid-19, dels sina egna tidigare försök har de skapat en nanopartikel som i försök med möss både behandlade en existerande allergi och hindrade överkänslighet från att uppstå.

I studien fokuserade forskarna på mössens lever och ett mycket litet proteinfragment, en epitop, som bidrar till att sätta i gång kroppens immunförsvar och produktion av antikroppar.

I tidigare försök har forskarna lyckats lindra jordnötsallergi genom att med hjälp av nanopartikeln leverera det lilla proteinfragmentet till celler i levern på möss.

Tränar kroppens immunförsvar

Tanken är att proteinfragmentet i nanopartikeln ska utsätta kroppens celler för en förändrad version av det protein som normalt sätter i gång den allergiska reaktionen, men att man utesluter den allergiframkallande delen.

På så vis lär sig kroppens immunceller att tolerera ett visst livsmedel, i det här fallet jordnötter.

I den nya studien förbättrade forskarna tekniken ytterligare genom att tillföra en särskild sockermolekyl på nanopartikelns yta som binder till specifika celler i levern och använder mRNA-molekyler med genetiska recept på det lilla proteinfragmentet. Det visade sig fungera.

Nanopartikel

Nanopartikeln har sockermolekyler på ytan som riktar in sig på specifika celler i levern (mörkblå och rosa) samt mRNA-molekyler med genetiska recept på ett proteinfragment (rött).

© Nel lab/UCLA

I en rad försök med möss minskade nanopartiklarna både gnagarnas allergiska reaktion och ökade produktionen av ämnen i kroppen, som i framtiden kan ge ökad tolerans för nötterna.

Forskarna vet ännu inte om behandlingen fungerar lika bra på människor, men de uppskattar att det kan dröja upp till tre år innan de kan inleda kliniska studier – beroende på hur bra de kommande laboratorieförsöken går.

De hoppas också att behandlingens mRNA-design ska göra det enklare att överföra den till andra allergier och sjukdomar.

”Vi tror att den kanske kan göra samma sak för andra allergener i livsmedel och läkemedel samt autoimmuna tillstånd”, säger en av forskarna bakom studien, doktor André Nel vid University of California i ett pressmeddelande.