Shutterstock
Tenta

Så undviker du blackout under tentan

Droppar ångestens svett från pannan bara du hör ordet tenta? Här är forskarnas bästa råd för att undvika panik.

Du stirrar på papperet framför dig. Du har pluggat i månader inför den här tentan – och nu minns du inte ett ord.

När man drabbas av en blackout vid en tenta beror det på att nervositeten har tagit över hjärnan. Du har sådan ångest för att misslyckas att du inte kan tänka klart. Men det finns hjälp att få.

INNAN DU PLUGGAR: Gör en realistisk plan

Om kursmaterialet är omfattande gör du dig själv en tjänst genom att vara realistisk och dela upp det i rimliga portioner från början. Om du först inser att din plan är helt orealistisk dagen innan en viktig tenta utsätter du din kropp för ett akut stresstillstånd strax före den viktiga dagen.

MEDAN DU PLUGGAR: Ta pauser

Se till att hitta stunder när du kommer bort från pluggandet. Använd dem till att träna, sova och äta varierat – på så sätt ger du din hjärna bästa möjliga förutsättningar för att ta in ny kunskap och hålla nivån av stresshormoner nere.

INNAN TENTAN: Sätt ord på din ångest

Skriv ned vad du är rädd för. Studier visar att övningen får studenter att uppleva mindre ångest i tentasalen och är ett psykologiskt knep som också idrottare använder sig av.

UNDER TENTAN: Andas

Om du hyperventilerar får du inte tillräckligt med syre till hjärnan och därför kan du inte tänka klart. Du får även hjärtklappning, blir yr och kan uppleva en stickande känsla i fingrar och tår. Om du exempelvis andas in medan du räknar till fyra, håller andan ett par sekunder och sedan andas ut medan du räknar till fyra igen kan du påverka det så kallade autonoma nervsystemet som styr kroppens ångestreaktioner.

Artikeln utgavs första gången 2018.