Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tenta

När du drabbas av svår tentaångest kan din hjärna inte hämta kunskap från minnescentret. Men du kan hjälpa den på vägen.

© Shutterstock
Människan

Så undviker du blackout under tentan

Droppar ångestens svett från pannan bara du hör ordet tenta? Här är forskarnas bästa råd för att undvika panik.

Du stirrar på papperet framför dig. Du har pluggat i månader inför den här tentan – och nu minns du inte ett ord.

När man drabbas av en blackout vid en tenta beror det på att nervositeten har tagit över hjärnan. Du har sådan ångest för att misslyckas att du inte kan tänka klart. Men det finns hjälp att få.

INNAN DU PLUGGAR: Gör en realistisk plan

Om kursmaterialet är omfattande gör du dig själv en tjänst genom att vara realistisk och dela upp det i rimliga portioner från början. Om du först inser att din plan är helt orealistisk dagen innan en viktig tenta utsätter du din kropp för ett akut stresstillstånd strax före den viktiga dagen.

MEDAN DU PLUGGAR: Ta pauser

Se till att hitta stunder när du kommer bort från pluggandet. Använd dem till att träna, sova och äta varierat – på så sätt ger du din hjärna bästa möjliga förutsättningar för att ta in ny kunskap och hålla nivån av stresshormoner nere.

INNAN TENTAN: Sätt ord på din ångest

Skriv ned vad du är rädd för. Studier visar att övningen får studenter att uppleva mindre ångest i tentasalen och är ett psykologiskt knep som också idrottare använder sig av.

UNDER TENTAN: Andas

Om du hyperventilerar får du inte tillräckligt med syre till hjärnan och därför kan du inte tänka klart. Du får även hjärtklappning, blir yr och kan uppleva en stickande känsla i fingrar och tår. Om du exempelvis andas in medan du räknar till fyra, håller andan ett par sekunder och sedan andas ut medan du räknar till fyra igen kan du påverka det så kallade autonoma nervsystemet som styr kroppens ångestreaktioner.

Läs också:

Kroppen

Bantningskur: Här är vetenskapens dom

9 minuter
Hjärnan

Vetenskapen guidar dig: Så pluggar du bäst inför tentan

2 minuter
Många människor vet inte att hicka uppstår på grund av sammandragningar i diafragman.
Människan

Varför får du hicka?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj