En klistrig och gulaktig massa av hudflagor, keratin, fettsyror och kolesterol som täcker den yttre tredjedelen av din hörselgång och skyddar mot damm och smuts.
Öronvax är en trogen följeslagare för oss alla och ofta föremål för förmaningar och debatt – för hur är det med de där bomullspinnarna, får man använda dem eller är det helt förbjudet?
Läs svaren från Mikkel Holmelund. Han är specialist inom öron-, näsa-, halssjukdomar och har i åratal arbetat med det gulaktiga sekretet, framför allt när det orsakar problem.
Det finns två varianter
Öronvax varierar i utseende och konsistens, och det är generna som avgör hur.
En studie frn 2014 visade att personer från Afrika och Europa tenderar att ha vått öronvax, medan torrt ögonvax är vanligare i Östasien.
På andra platser i Asien är det ungefär lika många som har vått som torrt öronvax.
Smutsen hittar själv ut
Mikkel Holmelund förklarar att man generellt sett inte behöver ta bort sitt öronvax, eftersom det skyddar örat och kanske till och med har en lätt bakteriedödande effekt.
Dessutom är ditt öra så genialiskt inrättat att cellerna i hudens översta lager växer ut ur hörselgången i en spiralbana, med en hastighet som motsvarar dina naglars tillväxt. Själva hörselgången ser alltså till att den klistriga massan och den smuts den har fångat upp under veckor och månader tar sig ut.
Enkelt knep kan mjukgöra vaxet
Trots det kan hårda vaxproppar ibland bildas och fastna och försämra din hörsel. Den gulaktiga massan kan även orsaka problem i samband med exempelvis hörapparater, där den antingen täpper till mikrofonen eller stänger av ljudet.
Du kan själv försöka mjuka upp den hårda vaxklumpen genom att lägga dig på sidan, droppa lite matolja i hörselgången och ligga ner i några minuter. I många fall rinner sedan vaxet ut av sig självt när du exempelvis duschar.
Körtlar skapar bakteriedödande cocktail
Öronvax hör hemma i den yttre tredjedelen av din hörselgång, och där ska det stanna. Längre in i örat kan det orsaka irritation och problem och därför måste man vara försiktig så att man inte trycker in det.
Den gulaktiga massan produceras av modifierade svettkörtlar i den yttre hörselgången samt talgkörtlarna.
Vid envisa proppar kan det vara nödvändigt att uppsöka din allmänläkare eller en specialist, som kan rengöra örat med så kallat öronsug i mikroskop, så att inga skador uppstår på vägen.
Skapar vägg av öronvax
Även om de flesta förmodligen har fått höra att bomullspinnar inte hör hemma i hörselgångarna, bor de små pinnarna fortfarande permanent i otaliga badrumsskåp.
Många kan nog använda dem i yttersta delen av örat utan att det uppstår komplikationer, förklarar Mikkel Holmelund. Men han varnar samtidigt för att de kan hjälpa till att skapa de proppar som många lider av.
"Bomullspinnarna kan hjälpa till att bygga en vägg av öronvax, som täpper till hörselgången och blir en klump som gör ont och orsakar problem", förklarar han.
Dessutom kan själva rensningen skapa irritation och troligen utlösa en överproduktion av sekreten i örat. Därför ska du enligt öronläkaren också se upp med att göra det för ofta.
"Att göra det dagligen är för ofta – i själva verket bör du göra det så sällan som möjligt", avslutar han.