Shutterstock
hårtvätt

Så ofta ska du tvätta håret

Finns det någon vetenskaplig riktlinje för hur ofta man ska schamponera håret? Få svaret från en professor i dermatologi.

Kanske är det en del av din dagliga rutin, kanske gör du det någon gång i veckan? Hårtvätt är svårt att undvika som människa i det moderna samhället.

Men hur ofta ska man egentligen löddra in sina drygt 100 000 hårsäckar i hårbotten innan det blir för ofta? Och finns det några generella, vetenskapliga riktlinjer överhuvudtaget?

Enligt Jørgen Serup är svaret ja. Han är professor och överläkare vid dermatologiska avdelningen på Bispebjerg Hospital i Danmark och expert på huden och vad som finns i den.

Han understryker att det naturligtvis inte finns någon modell som passar alla, men att det generellt finns två faktorer att ta hänsyn till:

Den ena handlar om hur ofta det är nödvändigt utifrån ett rent medicinskt eller biologiskt behov där vi gärna vill undvika obehagliga biverkningar, som svampinfektioner.

Det andra handlar om det kosmetiska behovet, att vi gärna vill behålla en viss hygien för vår egen självkänsla och exempelvis dofta på ett visst sätt.

Ditt hår faller av efter fem år

Hårstråna på ditt huvud har ett bäst före-datum. I cirka fem år växer de med full kraft tack vare stamceller djupt i huden. Därefter stannar tillväxten plötsligt av.

Hårväxt
© Shutterstock & Malene Vinther

1. Stamceller bygger upp håret från grunden

Hårväxt börjar med att en grupp stamceller (gula) rör sig från sidan till basen av hårsäcken. Här finns den så kallade hårpapillen, där blodkärl (röda och blå) levererar syre och näring till cellerna. Stamcellerna utvecklas till hårceller och delar sig om och om igen så att hårstråt växer upp och ut ur huden.

Hårväxt upphör
© Shutterstock & Malene Vinther

2. Håret tappar sin tillförsel av syre och näring

Efter tre till fem år krymper hårsäcken och hårpapillen, vilket gör att håret inte längre får syre och näring för att växa. Tillväxten avstannar helt och håret förblir samma längd i cirka två till tre veckor. Cirka tre procent av hårsäckarna på huvudet befinner sig i detta skede.

Hårsäcken börjar om från början
© Shutterstock & Malene Vinther

3. Hårsäcken kastar ut hårstråt och börjar om

Så småningom lossnar hårstråt och kan falla av när som helst. Fem till tio procent av hårsäckarna befinner sig i denna fas, och därför tappar vi cirka 100 hårstrån om dagen. Efter tre till fyra månader vaknar hårsäckens stamceller igen och kommer i kontakt med blodet, vilket gör att ett nytt hårstrå kan växa fram.

För lite kan också orsaka problem

Om du inte bryr dig om hur dina lockar ser ut är det förvånansvärt hur sällan du behöver komma i kontakt med schampo ur ett mer medicinskt perspektiv.

– I själva verket är det kanske bara en gång i månaden eller var 14:e dag som du behöver tvätta håret för att hålla det rent, utan att det exempelvis luktar gammalt talg, säger han.

Om du tvättar håret mer sällan än så kommer talg som ständigt produceras från talgkörtlarna intill dina hårsäckar, enligt professorn, så småningom att börja härskna och sura – lite som smör som stått ute för länge.

Tvärsnitt av hårbotten

Ovanför dina hårsäckar finns dina talgkörtlar, som ständigt tillför olja till din hårbotten. Talgkörtlar finns överallt på huden, men vi har mest i hårbotten, bröstet, ansiktet och på övre delen av ryggen.

© Shutterstock

Tvätta inte oftare än så här

I andra änden av skalan kan det sluta med att du tvättar håret för ofta och avfettar håret och hårbotten. Och det kan ge problem med klåda, eksem, rodnad och små, synliga fjäll.

– Vi bildar hela tiden nya hudceller som faller av som fjäll. Talget i hårbotten ser oftast till att fjällen är osynliga och fungerar som kroppens egen naturliga fuktgivande lotion, förklarar professorn.

© Shutterstock

Läs också:

Därför varnar han också för daglig hårtvätt, även om han medger att det är "högst individuellt vad folk vill göra med håret".

– Om vi ska hitta ett snitt så blir det nog max två gånger i veckan – helst bara en gång, om man kan hålla sig till det. Tvättar man oftare än så passerar man en tröskel där hårbotten och hårstrån börjar ta skada av det, och man kan bland annat utveckla eksem.