Rymdfärder förändrar generna

Nasa har skickat ut en tvilling i rymden, medan den andra stannade på jorden. När den rymdfarande brodern återvände hade hans gener förändrats drastiskt.

Scott Kellys gener förändrades efter en rymdvistelse. Forskarna jämförde med tvillingen Mark för att spåra förändringarna.

© Shutterstock & NASA

En resa till Mars tar drygt ett halvår med nuvarande teknik.

Om vi ska kunna skicka människor dit är det viktigt att undersöka hur rymden påverkar kroppen när vi befinner oss i det mörka vakuumet under en längre period.

En unik studie av tvillingar

I mars 2015 skickade Nasa upp astronauten Scott Kelly till den Internationella rymdstationen ISS där han befann sig i 340 dygn, medan hans tvillingbror, Mark, var kvar på jorden.

Båda männen undersöktes under förloppet i hopp om att resultaten skulle visa hur Scott Kelly på- verkades av sin vistelse på ISS.

Nu har de första resultaten från tvillingundersökningen kommit, och de visar att vistelsen på rymdstationen innebar förändringar i Scott Kellys gener.

Nasas genetiker har registrerat en explosiv ökning av så kallad dna-metylering från och med den tidpunkt då Scott Kelly skickades ut i rymden.

Dna-metylering är en process som slår på och av de olika generna i dna-strängen.

Under loppet av de 340 dygnen på ISS har genetikerna registrerat tusentals små förändringar i Scott Kellys gener, som de inte har registrerat hos hans tvilling på jorden.

Förändringarna har dock visat sig vara kortvariga eftersom generna hos Scott Kelly snabbt hittade tillbaka till sitt ursprungliga uttryck.

Genetikerna hoppas att de med hjälp av den nya kunskapen ska kunna förbereda astronauterna bättre inför långa vistelser i rymden och göra det möjligt att förebygga eventuella hälsoproblem under rymdfärder genom att i förväg utveckla behandlingar mot dem.

UPDATE: 2019 publicerades resultaten i tidskriften Science. Se dem HÄR.