Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Scott Kellys gener förändrades efter en rymdvistelse. Forskarna jämförde med tvillingen Mark för att spåra förändringarna.

© Shutterstock & NASA
Människan

Rymdfärder förändrar generna

Nasa har skickat ut en tvilling i rymden, medan den andra stannade på jorden. När den rymdfarande brodern återvände hade hans gener förändrats drastiskt.

Den tidigare astronauten Mark Kelly har just valts in i kongressen i USA. Denne Mark Kelly är inte vem som helst:

Både han och hans tvillingbror Scott Kelly har tjänstgjort som astronauter på Nasa. De båda bröderna var piloter på den numera pensionerade rymdfärjan, och Scott Kelly hann även med tre uppdrag till den Internationella rymdstationen, ISS.

Mark och hans bror Kelly Scott är det enda tvillingparet där båda parter har varit i rymden. Och dessutom var de försökskaniner i ett spektakulärt experiment som du kan läsa mer om här👇 Artikeln är från 2018.

En resa till Mars tar drygt ett halvår med nuvarande teknik.

Om vi ska kunna skicka människor dit är det viktigt att undersöka hur rymden påverkar kroppen när vi befinner oss i det mörka vakuumet under en längre period.

I mars 2015 skickade Nasa upp astronauten Scott Kelly till den Internationella rymdstationen ISS där han befann sig i 340 dygn, medan hans tvillingbror, Mark, var kvar på jorden.

Båda männen undersöktes under förloppet i hopp om att resultaten skulle visa hur Scott Kelly på- verkades av sin vistelse på ISS.

Nu har de första resultaten från tvillingundersökningen kommit, och de visar att vistelsen på rymdstationen innebar förändringar i Scott Kellys gener.

Nasas genetiker har registrerat en explosiv ökning av så kallad dna-metylering från och med den tidpunkt då Scott Kelly skickades ut i rymden.

Dna-metylering är en process som slår på och av de olika generna i dna-strängen.

Under loppet av de 340 dygnen på ISS har genetikerna registrerat tusentals små förändringar i Scott Kellys gener, som de inte har registrerat hos hans tvilling på jorden.

Förändringarna har dock visat sig vara kortvariga eftersom generna hos Scott Kelly snabbt hittade tillbaka till sitt ursprungliga uttryck.

Genetikerna hoppas att de med hjälp av den nya kunskapen ska kunna förbereda astronauterna bättre inför långa vistelser i rymden och göra det möjligt att förebygga eventuella hälsoproblem under rymdfärder genom att i förväg utveckla behandlingar mot dem.

UPDATE: 2019 publicerades resultaten i tidskriften Science. Se dem HÄR.

Läs också:

Blue dust on Mars
Mars

NASA: Mars är blå

0 minuter
Mars

Medan du sov: Förenade Arabemiraten skickade sond mot Mars

6 minuter
Mars

Illustrerad Vetenskap drar till Mars

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj