Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mørkt lokale med lys fra dør
© Shutterstock
Människan - Psykologi

Varför är vissa människor mörkrädda?

Många – även vuxna – kan bli rädda i mörker, även om det inte finns något att bli nervös över. Varför är det så?

Rädsla är en av de äldsta mekanismer människan har, och dess funktion är att få oss att reagera snabbare. Rädsla uppstår om resurserna (grottmannens klubba) bedöms som mindre än det aktuella hotet (en sabeltandad tiger). Rädslan får kroppen att slå på alarmberedskap, så att den på kort tid är redo för strid eller för att fly. Problemet är att det är det bedömda hotet som utlöser rädslan. Eftersom det ju kan vara svårt att göra en exakt värdering av hot i mörker är det lätt att överskatta faran, vilket utlöser rädsla. Våra sinnen är inte speciellt effektiva under natten, eftersom vi som art är anpassade till att leva i dagsljus. Därför har vi svårt att avgöra om det finns dolda hot eller fallgropar i mörkret omkring oss. Vissa är bra på att hantera den här rädslan, medan andra har det svårare – kanske för att de tidigare har haft obehagliga upplevelser i samband med mörker.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj