Shutterstock
bums bliver trykket mmh

Varför är pormaskvideor så populära?

Varför älskar vissa människor att titta på videor där finnar kläms? Jag tycker bara att det är väldigt äckligt.

Videor av finnar som kläms får miljontals visningar på YouTube och Instagram – vilket kan tyckas konstigt.

Forskare tror att orsaken går att hitta i blandningen mellan avsky och nyfikenhet. Vår avsky säger oss att vi bör ta avstånd från en potentiell fara – exempelvis infektionssjukdomar. Det är bölder som ser ut som stora finnar ofta ett tecken på.

Vår avsky konkurrerar dock med nyfikenheten, vilket är en annan stark drivkraft. Och i säkerhet bakom skärmen vinner nyfikenheten – åtminstone för vissa av oss.

Pormaskälskare undertrycker sin avsky

Under 2021 undersökte österrikiska forskare vad som händer i hjärnan på pormaskälskare respektive och pormaskhatare när de ser en finne tryckas ut.

80 försökspersoner tittade på totalt 96 korta filmer av fontäner, städning med ånga och på hur någon klämmer en finne medan de låg i en hjärnskanner.

Båda grupperna aktiverade ett område i hjärnan kopplat till avsky. Aktiveringen var dock svagare hos de som älskar att se hur finnar pressas ut. Dessutom aktiverades hos dessa personer ett annat område som är kopplat till reglering av avsky.

Utifrån detta drog forskarna slutsatsen att alla känner en naturlig avsky och nyfikenhet att se finnar klämmas. För vissa dominerar äcklet, medan andra lyckas kontrollera det och låter nyfikenheten ta över.